IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ford ще се бори и с Tesla Model Y

Електрическият SUV излиза на пазара през 2020 година

Ford ще се бори и с Tesla Model Y

Ford планира да представи достъпен електрически модел с голям пробег през 2020 година, като премиерата му може дори да е и по-рано. Планът за реализацията на проекта за нов CUV (Crossover Utility Vehicle) беше представен през януари на изложението за битова електроника CES, но все още няма точни данни за цената на новия модел. Но директорът, отговарящ за технологичното развитие на Ford Радж Наир гарантира, че моделът ще е „достъпен” (на снимката е Ford Escape).

Ford ще се бори и с Tesla Model Y

„Нашият план е новия модел да е достъпен, да масов – обясни Наир. – За да постигнем обемите продажби на елекромобили, които сме си поставили, то трябва да предлагаме достъпни модели, иначе те винаги ще си останат изцяло нишови коли или луксозни стоки.”

Но Ford далеч не е единствената компания, която планира достъпен електрически SUV/CUV модел в близко бъдеще. В края на 2019 или 2020 Tesla ще представи компактния си SUV Model Y, който също се очаква да е на конкурентна цена. По същото време трябва да се появят компактните електрически SUV модели на Volkswagen и Volvo.

А General Motors вече лансира такъв модел – през миналата година се появи достъпният Chevrolet Bolt.

Ford ще се бори и с Tesla Model Y

Във Ford са на мнение, че ще имат предимство заради пробега, който ще има техният модел с едно зареждане. Първите планове бяха за пробег от „поне 480 километра”, но Наир е на мнение, че тази граница с лекота ще бъде задмината.

Все още няма информация за Model Y, тъй като този електромобил няма да се произвежда на платформата на Model 3 и затова е трудно да се правят прогнози за възможностите му. Но ако Ford осигури пробег от над 500 километра на своя нов компактен електрически CUV, то Tesla едва ли ще изостане.

0 от 500