IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Изгоря колата, без която нямаше да има Tesla (ВИДЕО)

Една от трите бройки от спортния електромобил Tzero бе напълно унищожена

Изгоря колата, без която нямаше да има Tesla (ВИДЕО)

Пожар в производствен цех във Финикс (Аризона) напълни унищожи спортния електромобил Tzero, както и няколко роудстъра Tesla. Особено печална е загубата на първата машина, тъй като тя играе основно роля за създаването на електромобилите в сегашния им вид, съобщава изданието Electrek.

Изгоря колата, без която нямаше да има Tesla (ВИДЕО)

През 1997 г. компанията от Калифорния - AC Propulsion, произвежда 3 изцяло електрически автомобила Tzero, които са сглобени на ръка. Те са оборудвани с електромотор, развиващ 150 кВт (200 к.с.) и 240 Нм. Ускорението от 0 до 96 км/ч отнема 4,07 секунди, а с едно зареждане колата изминава около 150 км.

Предвижда се на пазара Tzero да излезе на цена от около 80 000 долара за базовия вариант, но до масово производство така и не се стига. Бързият е ефектен електромобил обаче е забелязан от инженера и съосновател на бъдещата компания Tesla Motors – Мартин Еберхард. Той пробва колата и остава впечатлен от нейните качества.

Изгоря колата, без която нямаше да има Tesla (ВИДЕО)

Същото прави и Йън Райт, който по-късно участва в основаването на Tesla Motors и дори става първи вицепрезидент на компанията. Двамата с Еберхард решават да заложат на перспективната разработка на AC Propulsion, като я снабдят с литиево-йонни батерии. Така пробегът нараства до 480 км., а ускорението от 0 до 96 км е свалено на 3,5 секунди.

Големият проблем обаче се оказва цената – 220 000 долара, като именно това кара AC Propulsion да се откаже от серийното производство на Tzero. Еберхард обаче не се отказва и решава да използва разработката в новосъздадената компания Tesla Motors. За да привлече инвеститори към проекта, той показва Tzero на няколко предприемачи. Един от тях е бъдещият генерален директор на Tesla Motors – Илон Мъск, който остава впечатлен и решава да инвестира в проекта.

Изгоря колата, без която нямаше да има Tesla (ВИДЕО)

Останалата част от историята е добре позната. Групата ентусиасти, които Мъск събира, използват Tzero за основа на Tesla Roadster, чието серийно производство стартира през 2008 г. След това идват и другите модели на марката. А съдбата на другите два прототипа AC Propulsion Tzero е неизвестна.



Снимки и видео: YouTube