IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-старият скутер на Vespa се продава

Очаква се цената му да надхвърли четвърт милион евро

Най-старият скутер на Vespa се продава

Скутерите Vespa са може би най-разпознаваемите двуколесни превозни средства на планетата. От 40-те насам от тях са произведени милиони бройки, което прави купуването на такъв скутер втора употреба изключително лесна задача. Друг е въпросът, че ако държите на класическия външен вид, вероятно впоследствие ще трябва да отделите допълнителни средства за реставрацията. Има много ценни модели на Vespa, но един от тях е със статута на скъпоценност. Виждате го на снимките, а ако искате да е ваш трябва да приготвите над 180 000 евро.

Най-старият скутер на Vespa се продава

Цената е толкова висока, защото това е един от най-ранните модели. Серийният му номер е 1003 и е най-старият скутер Vespa, за който се знае в момента. Със сигурност обаче е най-старият, който се продава.

Машината е част от „нулевата серия“, което означава, че е предпроизводствена версия, каквито е имало около 60 бройки. Скутерът на снимките е бил построен ръчно, като външните панели са били формирани чрез удряне на метални листове с чук върху дървени калъпи, след което отделните детайли са съединени чрез запояване.

Най-старият скутер на Vespa се продава

Имайки предвид номера на рамата, това е третият скутер в историята на Vespa, като предишните два с номера 1001 и 1002 са в неизвестност.

Според обявата скутерът е бил напълно реставриран, което се вижда и от снимките, тъй като някои детайли изглеждат чисто нови. Така или иначе, предишният собственик е искал както да реставрира скутера, така и да го направи още по-специален.

Най-старият скутер на Vespa се продава

Той е свалил боята от голяма част от външните метални панели (без да използва опасната в тези случаи песъкоструйна машина), след което е защитил метала единствено с прозрачен лак. Идеята му е била да остави същността на този исторически скутер на показ.

Най-старият скутер на Vespa се продава

Класическата машинка се задвижва от едноцилиндров 98-кубиков двутактов двигател със система за принудително въздушно охлаждане. Скоростната кутия е 3-степенна и се управлява ръчно от едната ръкохватка.

Най-старият скутер на Vespa се продава

В момента наддаването е достигнало сумата от 182 000 евро, но от аукционния сайт очакват цената да достигне и надхвърли 250 000 евро, като не е изключено да достигне 325 000 евро. 

Развитието на търга можете да проследите ТУК.

Снимки: catawiki

Тагове: vespa piaggio
0 от 500