IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Забравен в архива: Dodge Razor

Мощен, лек и със спартански интериор, този спортен модел така и не стига до пазара

Забравен в архива: Dodge Razor

За да забравиш нещо, първо трябва да си знаел за съществуването му. В тази връзка изобщо не бихме се учудили, ако много европейци не са и чували за концепта Dodge Razor, който е представен на международното автомобилно изложение в Детройт през 2002 г. Представлява компактно спортно купе с атрактивен дизайн, само две места в интериора и ярко оранжев екстериорен цвят.

Забравените концепти: Dodge Razor


Прототипът е разработен в най-мрачните във финансово отношение години на концерна Daimler Chrysler и е плод на съвместните усилия на Dodge и производителя на скутери Razor. Двете компании обединили опита си и решили да създадат забавно за каране двуместно купе, което евентуално да премине в серийно производство и да помогне на имиджа на Dodge. За съжаление, Razor така и не стига до този етап, макар че прототипът е бил готов за производство. Според маркетинговият отдел на американската компания той е трябвало да струва 14 500 добара и да е ориентиран към „млади и ентусиазирани шофьори“, както се казва в официалното съобщение до медиите отпреди 15 години.

Забравените концепти: Dodge Razor

За да гарантират, че цената ще бъде максимално ниска, от Dodge използвали много части от своя склад, както и от други компании, които са част от концерна. В основата на Razor стои 2.4-литров 4-цилиндров турбо двигател с 250 к.с. и 312 Нм максимален въртящ момент, който задвижва задните колела с помощта на 6-скоростна механична трансмисия, разработена от Mercedes.

Забравените концепти: Dodge Razor

Освен солидната си мощност, автомобилът е и доста лек. Той тежи едва 1134 кг, което му позволява да се ускорява до 100 км/ч за 6 секунди, както и да достига максимална скорост от 225 км/ч.

Забравените концепти: Dodge Razor

Колкото до дизайна, повече от очевидно е, че Dodge и Razor са имали предвид младата аудитория, когато са рисували скиците на концепта. Те са се вдъхновили от европейските спортни автомобили от 60-те и са решили да се доверят на модерния минималистичен подход не само с екстериора, но и с дизайна на кабината, която е по-скоро спартанска. Концептът не разполага с електрически стъкла, нито с електрически огледала, а радиото и електрическите седалки са приети по-скоро като ненужни килограми и допълнителни долари в сметката, отколкото като нещо необходимо.

Грешка или не, вече знаете какво е Dodge Razor. 



Снимки: Dodge

Тагове: daimler chrysler dodge razor
0 от 500