IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Нов живот за старата кола на Елвис Пресли

Редкият 507 Roadster е реставриран в оригинален вид от BMW

Нов живот за старата кола на Елвис Пресли

Един от първите автомобили на Елвис Пресли ще бъде сред основните акценти на предстоящото през август изложение Pebble Beach Concours d’Elegance. Машината е рядкото BMW 507 Roadster, което германската компания реставрира до оригиналния му вид.
BMW възстанови кабриолета на Елвис Пресли
Завършената кола

Колата има наистина интересна история. Кралят на рока я закупува през декември 1958 година срещу сумата от 3750 долара. По това време той отбива военната си служба в Мюнхен, Германия. Самият автомобил, който е бил част от флотилията тестови коли на BMW, е произведен през 1957 година и има номер на шасито 70079. Преди да бъде доставен на Елвис Пресли белият 507 Roadster е поличил нова трансмисия и ново предно стъкло, а двигателят му е бил ревизиран.
BMW възстанови кабриолета на Елвис Пресли
Елвис Пресли с новозакупеното си BMW

Пресли решава да промени цвета на своя автомобил и го пребоядисва в червено - Porsche Red. Той взима колата със себе си, след като се връща обратно в САЩ през 1960 година. Две години по-късно Елвис Пресли продава автомобила на мъж на име Томи Чарлс, който работи в дилърство на Chrysler в Ню Йорк. Чарлс прави съществени промени по автомобила, като заменя мотора с V8 агрегат на Chevrolet, който е куплиран с трансмисия Borg-Warner и задна ос на GM.

BMW възстанови кабриолета на Елвис Пресли
Автомобилът преди около 2 години

Модифицираното BMW 507 Roadster участва в различни драг състезания до 1968 година, когато отново сменя собственика си. Купува го калифорниецът Джак Кастор, който има за цел да възстанови автомобила до оригиналния му вид. В крайна сметка обаче колата остава само проект и изкарва десетилетия в гараж.
BMW възстанови кабриолета на Елвис Пресли
Преди около две години от BMW обявиха, че стартират реставрацията на автомобила. Тя е вече напълно завършена, като белият 507 Roadster ще бъде изложен за първи път пред публика в края на месец август на изложбата Pebble Beach Concours d’Elegance, провеждаща се в Калифорния, САЩ.

Самата реставрация е била наистина мащабен проект, се казва в информацията от BMW. Доставеният в центъра на компанията автомобил е разполагал с неоригинални двигател и трансмисия, имал е огромно количество ръжда, прокъсан интериор, липсващи части и други повреди. За реставрирането са използвани само оригинални компоненти.

Снимки: BMW

Тагове: bmw 507
0 от 500