IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Край на партньорството между Volkswagen и Suzuki

Японската компания ще изкупи обратно за 3,3 млрд. долара дела си от 19,9% от Volkswagen

Край на партньорството между Volkswagen и Suzuki

Край на партньорството между Volkswagen и Suzuki
Изпълнителният директор на Suzuki Motor Осаму Судзуки (в центъра). Снимка: Ройтерс

Международният арбитражен съд, който е част от Международната търговска камара, постанови официалното прекратяване на партньорството между германския автомобилостроител Volkswagen AG и японския Suzuki Motor Corp, предадоха световните агенции.

Според съдебното постановление Suzuki ще изкупи обратно за 3,3 млрд. долара дела си от 19,9%, притежаван от Volkswagen.

Suzuki реши през 2011 г. да прекрати партньорството, обвинявайки Volkswagen в нарушаване на споразумението, сключено през 2009 г. Германският концерн обаче отказа да продаде 19,9% от акциите на японския производител и така се стигна до арбитражния съд.

Навремето Volkswagen придоби дела от Suzuki за 22,5 млрд. йени (2,5 млрд. долара по тогавашния курс, или 1,87 млрд. долара по сегашния курс) и стана най-големият му акционер. Представители на японския производител обаче обявиха, че германският концерн не спазва споразумението и се държи с японския си партньор като с дъщерно дружество. (БТА)

Още икономически новини с автомобилна тематика четете в Investor.bg

0 от 500
  • #6
    1 rate up comment 7 rate down comment
    на снимката горе ( преди 8 години )
    Оризар Веждев
  • #5
    11 rate up comment 2 rate down comment
    Д.Костов ( преди 8 години )
    Така правят гадните германчета-купуват и като не им е по свирката ,после се махат,но искат дебела печалба.Като кърлежи са-ако искаш да се отървеш,трябва да те заболи.Така направиха навремето БМВ с Ровър-набутаха си смотаните дизели,за които искаха двойна цена.
  • #4
    19 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    За какво им трябваше на тия да се занимават със селската компания и да се навират там където не им е работа. На смотаняците от ВАГен само съд им трябва. Съд до дупка за всичките мизерии, които правят. Лошото е, че дъртофелника Меркел е зад тях и ги подкрепя и им дава и защитава. Няма по-смотана компания от ВАГ и по-смотани фенове от ВАГончетата. Във форума остана само един представител на тази *** гилдия подкрепяща народната марка. Народен салам е ВАГ. Всичко народно е такова.
  • #3
    15 rate up comment 13 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Какво ти е виновен Гьобелс, че антихристът Сталин е изтрепал пъти повече руснаци отколко германците?
  • #2
    29 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    От Сузуки не са балами да слагат скапаните двигатели на ВАГ и си продължиха с фиатовските, а ВАГ просто искаха да изсмучат опита на японците при малките бензинови двигатели. И в момента ЪП с 1.0 двигател харчи, като ламя.Скъпо струваща грешка за японците да се забъркат с Соцваген ама ще си платят сега и ще се оправят.
  • #1
    19 rate up comment 32 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Ами никой не задължава или насилва хоратаим да им купуват колите нали. Ако са такива *** защо ги купуват? Явно че японците не им харесва да имат шефове дето да ги вкарат в пътя.