IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Китай разработва автомобил, управляван само с мисъл

В проекта на Университета в Тянцзин участва и компанията Great Wall

Китай разработва автомобил, управляван само с мисъл

Китайските учени са създали работен прототип на автомобил, чието управление се осъществява с помощта на биотокове от мозъка, съобщава агенция Xinhua.
Китайци разработва автомобил, управляван само с мисъл
Проектът е на Университета в Тянцзин, като в него участва и компанията Great Wall. Според информацията при създаването на уникалната машина се използват технологиите, с които се правят най-съвременните протези. При тях датчиците „прочитат” човешката мисъл, а компютърът ги превръща в команди, които предава на автомобила.

На главата на жена-доброволец (на снимката) е поставена „шапка” с 16 датчика, аналогични с тези, които се използват при електроенцефалограма на мозъка. Тя е седнала на задната седалка пред ноутбук с вградена в него навигационна система и избира маршрута, през който иска да премине.

Освен това жената мисли и върху това как се отварят вратите и багажника на автомобила, а също така и върху смъкването на прозорците и прибирането на страничните огледала. Всичко това успешно е изпълнено от компютъра, след което автомобилът напълно самостоятелно извършва кратък преход.

Деканът на Университета – професор Дуан Фен, е на мнение, че технологията е напълно безопасна за човека и може да доведе до революция при оказването на помощ на инвалидите. Системата е така проектирана, че автомобилът остава напълно безопасен, дори ако водачът се замисли за нещо друго.

Серийното пускане на подобен автомобил обаче засега е много далече, тъй като трябва да бъде решен основния проблем с придвижването в сериозен трафик. Тогава ще бъде много трудно да се систематизират всички команди, давани от мозъка на човека.

Снимка: Noahhealth.org

 

0 от 500
  • #6
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    специален поздрав за всички джигити/*** с Fear Factory - Zero Signal :))))
  • #5
    11 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Значи, ако сложат такива датчици да управляват колата с мозъчни импулси, значи немски коли няма да виждаме на пътя. Тях ги управляват само безмозъчни същества. Фена на немското във форума го доказва всекидневно...
  • #4
    14 rate up comment 1 rate down comment
    Achtung ( преди 8 години )
    Ако направят всички коли в България да се управляват с мозъчни вълни съм сигурен, че трафика ще падне поне с 50% и катастрофите ще намалеят поне с един порядък. Просто групата безмозъчни джигита, няма да могат да си подкарат колата, ако ще и 100 датчика да сложат при тях сигнал няма да има :)
  • #3
    7 rate up comment 0 rate down comment
    оня същия ( преди 8 години )
    докато не тестват на някой селски бек (за момент се зачудих дали да не напиша от северозапада или Перник, ама тука са останали поне 80% такива НАВСЯКЪДЕ), да не ми го хвалят. с *** нищо не може да се сравни - като почне да псува каруцарската компютъра ще изпуши. Вече съм напълно убеден че за нашата "територия" само автономни коли ще свършат работа, без балкански бекове да карат - стане ли това ще стане 200 пъти по-спокойно на пътя
  • #2
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Най-много се удивлявам как сред почти двата милиарда китайци са намерили жена, която да мисли как да управлява автомобила. А повечето, които познавам през цялото време ще въртят всички огледала така, че да могат хубавичко да се разгледат от всички страни. Това прическа, това фон дьо тен, това грим, това червилце... Все важни неща в ежедневието на една жена. А за каране и мислене има и други на пътя. То па не може с всичко все жената да се занимава...
  • #1
    16 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    ами ако е засърби и почне да си мисли за кекс ко праим