IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Шофьори, пийте повечко вода

Дехидратираните водачи са толкова опасни, колкото пияните, твърдят експерти

Шофьори, пийте повечко вода

Бутилката с вода в колата е особено важна, тъй като дори минимална дехидратация може да причини главоболие, умора, сънливост и понижена концентрация, което е особено тревожно при шофиране, твърдят експерти. Именно затова Съюзът на българските автомобилисти стартира кампанията Н2Обичам, чиято основна цел е да насочи вниманието на шофьорите към значението на водата.
Шофьори, пийте повечко вода
Експертите препоръчват да се приемат поне 1,5-2 литра течности на ден. И да се избягват прекалено горещи или студени напитки. Снимка: Н2Обичам

Инициативата вече стартира в София, където шофьорите получиха бутилка вода и полезна информация със съвети как да приемат повече течности по време на път.

„Добрата хидратация е един от факторите за добра концентрация, особено през летния сезон, затова призоваваме шофьорите да обърнат сериозно внимание дали приемат достатъчно вода, докато са зад волана“, каза председателят на СБА инж. Емил Панчев.

Дори и леката дехидратация – в рамките на 1-2%, причинява симптоми като главоболие, умора, сънливост и понижена концентрация, което е особено тревожно при шофиране, допълни експертът. И даде за пример наскоро проведено британско научно проучване, което е констатирало, че дехидратираните шофьори са толкова опасни, колкото и тези с 0,8 промила алкохол в кръвта – т.е. причиняват еднакъв брой ПТП.

Дехидратацията засяга и зрението на шофьора, което води до забавена реакция при червен сигнал или стоп светлини и грешна преценка на разстоянията, разкри още експертът. Данните на МВР за периода 1990-2014 г. показват, че в България най-много катастрофи с фатален изход се случват именно в топлите месеци от годината.



0 от 500
  • #6
    0 rate up comment 1 rate down comment
    zoom-zoom ( преди 8 години )
    винаги имам бутилка студена вода в колата, но избягвам да пия, щот' ми е писнало да стискам до бензиностанцията... наздраве, и само Барса и Черно Море!
  • #5
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Жаднен Бедуин ( преди 8 години )
    т.е. научете се да си купувате вода в малки бутилчици по левче. И по на често ако обичате.
  • #4
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Северозапад ( преди 8 години )
    Водата съдръжа микроби! Пийте само алкохол и бира.
  • #3
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Бай Коста ( преди 8 години )
    Не тръгвай без каса безалкохолна бира...Абе, въобще не тръгвай. Може да срещнеш някой от кампанията Н2Обичам.
  • #2
    20 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    И хората усвояват пари за подобни изследвания.
  • #1
    23 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Очаквайте скоро кампания в подкрепа на секса преди шофиране, за да по-спокойни водачите на пътя. Следва капания "Ползвай тоалетна" шреди да влезеш в задръстване. Капания "Нахрани се и тогава шофирай". И т.н. Уникални изследвания!