IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Европейският автомобилен пазар продължава възстановяването си

Продажбите в Европа растат за 13-и пореден месец след шест поредни години на спад

Европейският автомобилен пазар продължава възстановяването си

Европейският автомобилен пазар продължава възстановяването си
Шоурум на луксозния производител Audi. Снимка: архив Ройтерс

Европейският автомобилен пазар отново започва да расте значително. След като през август бяха отчетени слаби сделки, броят на новите регистрации през септември се увеличава в рамките на ЕС, Исландия, Норвегия и Швейцария с повече от 6 на сто на годишна база до близо 1,27 милиона превозни средства.

Ръстът, който е най-силен от март насам, помогна за нарастване на продажбите през първите девет месеца на годината с 5,8 на сто до 9,91 млн. коли, пояснява статистиката на базираната в Брюксел браншова асоциация European Automobile Manufacturers’ Association (ACEA). През август новите регистрации се повишиха скромно с 1,8% на годишна база.

Новите данни показват, че продажбите в Европа се възстановяват за 13-и пореден месец след шест поредни години на спад. Това е най-дългата серия на растеж от 1990 г., когато ACEA започва да прави статистиката, пояснява Bloomberg.

В регионално отношение пазарите отново се представят по много различен начин. На най-големия пазар - Обединеното кралство, новите продажби скачат с 5,6 на сто, докато растежът в Германия, вторият по големина пазар, е малко по-слаб (5,2%, възстановявайки се от спада през август). Много от страните, които досега изпитваха последиците от кризата в Източна и Южна Европа, като Гърция или Португалия, успяха отново да отчетат двуцифрени темпове на растеж. В Испания, където правителството предлага стимули за бракуване на стари автомобили, ръстът е от 26,2 на сто.

Почти всички автомобилостроители от Европа и САЩ отчитат силни продажби, с изключение на BMW Group, която записва спад от 1% в регистрациите, и General Motors, която през последния месец е продала в Европа с 5,9% по-малко коли. Сред печелившите концерни са Volkswagen с ръст от 6,7% за деветия месец на годината, докато Renault увеличава продажбите си с 11%, като по този начин е най-бързорастящият европейски производител за септември. Продажбите на базирания във Франция концерн са насърчени от повечето регистрации на достъпния Duster на дъщерната му компания Dacia.

Още икономически новини с автомобилна тематика четете в Investor.bg

0 от 500
  • #7
    33 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    The Volkswagen обяви, че припомня 1,1 милиона. автомобили в САЩ и Китай, поради проблеми с окачването, което може да доведе до инцидент. В САЩ припомни, 442 265 превозни средства, в това число 400 602 Jetta MY2011-MY2013 и 41.663 Beetle и Beetle Cabrio MY2012-2013. Също така припомни 126000 превозни средства в Канада и 581 090 коли в Китай.Проблемът е бил идентифициран в случай, че някой от тези модели има влияние върху предната или задната страна. След това е възможно, че задната торсионна греда окачване изоставаше оръжие може да се повреди, ако не се открие рано, тогава те биха могли да се счупи по време на шофиране, предизвикало спирането да се срине.The VW ще проверява всички коли, които припомня изоставаше ръцете и всички ще бъдат разположени върху метална плоча (лист), който ще направи пукащ звук, ако счупена ръка в бъдеще, предупреждават водача. В автомобилите на изоставаше ръцете са били повредени, сменете торсионна греда.Досега VW знае злополуки или наранявания, свързани с този проблем, ремонтите се извършват без разходи за собствениците.
  • #6
    38 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    На всички сложих минуси без да ги чета. Познайте защо.
  • #5
    32 rate up comment 6 rate down comment
    RRE ( преди 9 години )
    To i golf e copy/paste ot skodka favorit muhahahahaha
  • #4
    32 rate up comment 6 rate down comment
    samo vw ( преди 9 години )
    imitatore pak li ti s tvoita 6izofreniavs4ki zsaem 4e iska6 novia golf 7 no si4ko si ima cena razbiram ti mukata mom4e
  • #3
    33 rate up comment 7 rate down comment
    RRE ( преди 9 години )
    I Renault i Dacia podminaha folksvagen4e v prodajbite muhahahahahahaha,dori Lada e po-imidjov proizvoditel ot folksvagen4e muhahahahahaha
  • #2
    32 rate up comment 7 rate down comment
    RRE ( преди 9 години )
    Vsi4ki se stremiat kym Toyota ,koiato e bezapelacionnia lider v avto-industriata, no taia rabota s kopirane ne stava muhahahahahahaha
  • #1
    32 rate up comment 6 rate down comment
    samo vw ( преди 9 години )
    gm otnovo izpada v prodajbite s celi 5,9% a imat planove da prodavat cadilaci v evropa koi li *** 4e go kupi