IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Китай налага санкции на Audi и Chrysler

Проверка е доказала, че дилъри са манипулирали цените на автомобилите

Китай налага санкции на Audi и Chrysler

Китай налага санкции на Audi и Chrysler
Снимка: Ройтерс

Китай планира да санкционира в съответствие с антимонополните си закони автомобилните компании Audi и Chrysler, след като разследване установи, че дилъри са манипулирали цените, съобщи правителството на страната, цитирано от БТА.

"Потвърдено е, че има монополни практики на двете компании. Те скоро ще бъдат санкционирани", посочи Ли Пумин, говорител на националната комисия за развитие и реформа. "Властите в Шанхай и провинция Хубей са разследвали двата автомобилопроизводителя", допълни той, без да дава подробности за нарушенията.

Audi посочва, че неговата компания майка Volkswagen и китайската съвместна компания First Automotive Works подкрепят разследването в Хубей и са сътрудничили на властите.

Ли Пумин уточнява, че следователи от Шанхай и съседната провинция Цзянсу са посетили офиса на Daimler в Шанхай в понеделник заради разследване на дилъри на компанията в пет града на Цзянсу миналата седмица.

Припомняме, че преди дни Jaguar Land Rover, Audi и Daimler се съгласиха да намалят цените на луксозните си модели автомобили и авточасти в Китай, след като антимонополният регулатор в страната започна разследване за възможно антиконкурентно поведение в сектора. Този ход идва, след като комисията за развитие и реформи на Китай (NDRC) заяви, че започва проверка за възможно антиконкурентно поведение от страна на чуждестранните автомобилопроизводители.

Китайските власти планират също така да санкционират 12 неназовани японски компании, след като е установено, че са използвали монополни практики при определяне на цените на авточасти.

Още икономически новини с автомобилна тематика четете в Investor.bg

0 от 500
  • #8
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Toyota отчете по-голямо от очакваното повишение на печалбата си, тъй като продажбите на автомобили на компанията в Северна Америка и Европа компенсират спада в Япония, предаде Асошиейтед прес, цитирана от Economynews.BG . Производителят на хибрида Приус (Prius), седана Камри (Camry) и луксозния модел Лексус (Lexus) отчете печалба за периода април-юни от 587,77 милиарда йени (5,7 милиарда долара), което е близо 5 процента повече спрямо същия период миналата година.Продажбите за тримесечието са се увеличили с 2 процента до 6,39 трилиона йени (62,3 милиарда долара). Тойота обаче понижи прогнозата си за продажбите за 2014 година, като сега очаква да продаде с 110 000 автомобила по-малко в света, отколкото планираше през януари. Въпреки това компанията ще достигне прага от 10 милиона автомобила, очаквайки да продаде общо 10,22 милиона коли или с 2 процента повече спрямо 2013 година. Най-големият в света автомобилопроизводител е пласирал на пазарите 2,24 милиона коли през периода април-юни.
  • #7
    1 rate up comment 3 rate down comment
    iaroslav stanchevl ( преди 9 години )
    Къв е тоз монопол като пише,че продават скъпо бе? Егати монопола,разследват ги защо продават на високи цени коли и части.Това е все едно да разследват Ролс Ройс и Бентли що си продават колите за 200-300 000 долара.Китайците произвеждат коли на почти всички фирми и май гледат да изкарат някой долар отгоре от санкции.То сега е модерно да се въвеждат наказания за щяло и нещяло срещу всеки.А на японските какво ще им наказват?Те и без туй си продават евтино,без пари ли ще ги карат да работят?Чайна.
  • #6
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Ха, не са бутвали и сега ги разследват. Дабъл кенъф и те барабар с коньете.
  • #5
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Май само един от вас е прочел цялата статия. Тъжно, но факт.
  • #4
    11 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Хммм, германците май пак ни показват как регистрират рекордни продажби тип ала АутоБилд!
  • #3
    19 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    До ДошоЧети целите статийки, прочети последното изречение: Китайските власти планират също така да санкционират 12 неназовани японски компании, след като е установено, че са използвали монополни практики при определяне на цените на авточасти.
  • #2
    20 rate up comment 18 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Японците за най-дребния проблем оправят колите на клиентите си без пари.Простите кючекчии и чалгаджии с АВДИТА си плащат резервните части на двойна цена.Хайде кажете сега кой са простите?
  • #1
    6 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 години )
    Някой ще ми каже ли как се извършват монополни практики за резервни части ? Много компании произвеждат части за различните марки, монопол къде? В сервизите? магазините ? вноса?