IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Автомобилен доставчик открива модерен завод в Плевен

Компанията Nexans Autoelectric GmbH ще произвежда кабелно оборудване за автомобили

Автомобилен доставчик открива модерен завод в Плевен

Световният доставчик на автомобилни компоненти Nexans Autoelectric GmbH ще се създаде модерен завод за кабелно оборудване в Плевен, съобщава българската агенция за инвестиции.
Автомобилен доставчик открива модерен завод в Плевен
Централата на компанията в Германия: Снимка: Nexans Autoelectric

Електрокабел България, дъщерна компания на световния производител на кабели Nexans Autoelectric GmbH, ще произвежда кабелно оборудване за автомобили в Плевен. Очаква се завода да отвори врати в края на 2014.

След 18 месечен период на активно подпомагане от страна на Българска агенция за инвестиции, дружеството сключи всички необходими договори в края на 2013 г., и в резултат на съвместната работа ще бъде издигнат модерен завод на площ от 5000 кв.м. Електрокабел България планира да инвестира няколко милиона евро в новото съоръжение.

Работата по изграждането ще започне през пролетта на 2014, така компанията очаква завода да заработи още до края на годината. При пълен капацитет в него ще бъдат наети 600 служители в областта на производството, администрацията, логистиката, контрол на качеството и инженерството.

Произведените продукти ще се използват в модели на Daimler и General Motors, които ще стъпят на пазара през 2015-2016 г.

Световноизвестният автомобилен доставчик Nexans Autoelectric, базиран в Южна Германия, се спря на региона на Плевен след направено проучване на възможностите за инвестиции в няколко страни от Източна Европа. Сред решаващите факторите за избор на локацията са добрата инфраструктура, качеството на пазара на труда, стабилната валута и присъединяването на България към Европейския съюз.

"При избора на местоположението, ние отделихме нужното време за един по-задълбочен анализ, и сега сме уверени, че до края на 2014 г. ще бъдем в състояние да доставяме на нашите клиенти висококачествени продукти от завода в България", коментира във връзка с успешното приключване на преговорите г-н Михаел Круп, отговорен мениджър на проекта.

Nexans Autoelectric разработва и произвежда кабелни системи и електро-механични компоненти за конвенционално задвижвани превозни средства, както и за електро и хибридни превозни средства. Със своите близо 7000 служители в 23 локации, групата доставя оборудване за водещите производители на автомобили и системи по целия свят.

Компанията е основата през 1966 г. в град Флос (Южна Германия), като още през 1993 г. се разширява в Източна Европа, започвайки производство в Чехия, а четири години по-късно открива завод и в Румъния.

През 2000 г. френската телекомуникационна компания Alcatel преразглежда стратегията си, в резултат на което продава части от бизнеса си. Така от Alcatel autoelectric GmbH се получава Nexans autoelectric GmbH – водещ в света производител на кабели. Година по-късно компанията вече има завод и в САЩ, а през следващите години следва експанзия и откриване на нови производства в Словакия, Украйна, Тунис и Мексико.

През 2011 г. компанията разширява производствата си в Румъния, Украйна и Тунис, започва и производствена дейност в Китай, а през следващата година концернът е отличен като „Доставчик на годината“ за Daimler и General Motors.

Тагове: nexans autoelectric
0 от 500
  • #6
    7 rate up comment 3 rate down comment
    кадъч ( преди 10 години )
    Междудругото кабелите по електрониката за фоцфаген се правят в Карнобат в цех за рециклиране на електронна скрап и от там се изнасят директно за Братислава където е завода на Ваг
  • #5
    9 rate up comment 14 rate down comment
    до: Селянин ( преди 10 години )
    Абсолютно съм съгласен с теб. Просто от Плевен и региона почти всичко е ***. Всички се майтапят с Перник, защото не са ходили в Плевен да видят за какво става на въпрос. Едно време имаше тук-там някой свестен, който потвърждаваше правилото, но в момента, който има поне малко акъл е напуснал региона в посока София, Варна, Пловдив или чужбина. Само утайките и *** са останали. Не знам тези какъв завод ще правят там. Просто не знам. И ще трябва да охраняват кабелите,като Американския резерв
  • #4
    8 rate up comment 14 rate down comment
    Селянин ( преди 10 години )
    Тоя град си е смачкан щото самото население си е смачкано и проклето!Та, само чужденец дето не знае за какви *** става въпрос, може да инвестира там...
  • #3
    15 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Най-добрият начин да колонизираш е така да го направиш, че хората да са ти благодарни, че ги колонизираш.
  • #2
    34 rate up comment 1 rate down comment
    плевенчанин ( преди 10 години )
    Най-после нещо положително за тоя смачкан от "живота" град.
  • #1
    41 rate up comment 1 rate down comment
    nasko ( преди 10 години )
    Надявам се всеки ден да чета такива новини.