IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Върл нацист е в основата на ванкеловия двигател

Радикалните идеи на Феликс Ванкел го изхвърлят два пъти от партията на Хитлер

Върл нацист е в основата на ванкеловия двигател

Феликс Ванкел е човекът, който в началото на 20 век решава, че светът има нужда от по-ефективен двигател с вътрешно горене. Идеята довежда до създаването на роторния двигател, който така и не успява да се наложи на пазара. Да, той е с много опростена конструкция и на практика има само една движеща се част – ексцентричен ротор – но голямата му консумация на гориво и останалите неразрешени проблеми с износването, го обричат на гибел. Въпреки това, съвсем до скоро, Mazda използваше такъв мотор в своя RX-8, който вече не се произвежда.
Върл нацист е в основата на ванкеловия двигател
Плюсовете на ванкеловия двигател са много. Той е доста компактен, което позволява много повече инженерна свобода при конструирането на автомобила. Заради липсата на вертикално възвратно-постъпателно движение, той може да бъде разположен много ниско, което пък допринася за постигането на нисък център на тежестта. А оттам се подобрява и управлението на колата.

Освен това, ванкеловият двигател се нуждае от много по-малка горивна камера за произвеждането на солидна мощност. Така, например, последните модификации на RX-8 използват двигатели с едва 1.3 литра работен обем и мощност достигаща над 200 к.с. При това с атмосферно пълнене.
Върл нацист е в основата на ванкеловия двигател
При излизането си ванкеловият двигател създава истински бум. Той е вграждан в какво ли не – от автомобили до моторни триони за рязане на дървета. Проблемите за него започнали през 70-те, когато светът понесъл ударите на петролната криза, която накарала много производители да се откажат от идеята.

Какъв ум обаче стои зад този двигател?

Феликс Ванкел е роден през 1902 г. в Лар, Германия. Още в юношеските си години той става поддръжник и член на Националсоциалистическата германска работническа партия (NSDAP). Интересите му били разностранни, но основно го вълнувало милитаризирането на арийската раса, както и реставрирането на спортни автомобили. Току-що навършил 19 годиин, Ванкел става член на най-активната антисемитска организация в Германия по това време. Само след година вече е член и на NSDAP.

През 20-те той редовно е забелязван да носи свастика на ръката си, което се доказва и от някои негови снимки от периода. След смъртта му е открит и неговия дневник, в който Ванкел е записвал някои от антисемитските си идеи, които сам той определя като „юношески грешки“.

На 24-годишна възраст Феликс Ванкел се запознава с един един от регионалните лидери на партията – Роберт Вагнер, който му поверява ръководството на Хитлеровата младеж в родната му провинция Баден-Вюртемберг. Вагнер обаче имал чисто политически идеи за партията, докато Ванкел бил по-радикален и държал на военните методи. Между двамата се породило неразбирателство и през 1931 г. Ванкел обвинил своя ментор в корупция. Моментално Ванкел бил понижен и впоследствие изхвърлен от партията.

В архивите на град Лар все още се пази цитатът на Вагнер, в който той казва, че „Ванкел е изключително интелигентен, но едностранчив човек, който използва ума си само за негативни и дори отровни действия.“Върл нацист е в основата на ванкеловия двигател

Ванкел така и не се успокоява и продължава да сипе обвинения по адрес на Вагнер, който в крайна сметка издейства неговия арест през 1933 г. Дори това не спира изобретателя, който впрочем никога не е имал инженерна диплома. Ванкел използва връзките си с високопоставени фигури в партията, с които през годините са го сближили десетките презентации на различни технологични решения. Икономическият съветник на Хитлер - Вилхелм Кеплер - го измъква от затвора, след което Ванкел основава своя собствена партийна структура в Баден-Вюртемберг.

През 1937 г. е назначен за директор на една от държавните фабрики в Линдау, но не е приет обратно в NSDAP. Съветникът на Хитлер се намесва за пореден път, като през 1940 г. успява да издейства офицерски чин на Феликс Ванкел в отряда SS. Две години по-късно Ванкел отново е изхвърлен от партията по неизвестни причини. След края на Втората световна война е арестуван от френските власти заради връзки с нацисткия режим.

Изобретенията и идеите на Ванкел са тясно свързани с политическите му убеждения и привилегиите, с които се е ползвал като член на NSDAP. Той се е познавал с Хайнрих Химлер и дори е обсъждал лично с Хитлер значимостта на технологията и техническото образование.

Снимки: Google Images


 

0 от 500
  • #27
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Давинчи бил неграмотен? Дошо абе ти освен че не разбираш от коли нищо, сега взе да съчиняваш нова история? Изумително че може да съществува такава безгранична тъпота като твоята. И не наричай хората кухи глави, нямаш интелект, за да оценяваш хора хилядократно по умни от теб. На 14г. Леонардо учи при най-известния флорентински живописец Андреа дел Верокио.архитектурата, анатомията, математиката. Той получава не само теоретична и художествена подготовка, но научава и разнообразни технически умения[7] в областта на химията, металургията, металообработването, отливането на гипс, обработката на кожи, механиката и дърводелството. На 30г. Леонардо е зачислен в състава на колегията от инженери на херцога на Милано. Това а ко е неграмотен човек. Вече трябва да се казва Дошо никога нищо не разбира и нищо не знае. До сега знаехме че от коли не разбираш, сега вече е ясно че от нищо не разбираш и за нищо не ставаш. За това си и безработен.
  • #26
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Ако нацистите бяха спечелили войната, сега щеше да живеем в един по-добър свят. Но както знаем историята се пише от победителите.
  • #25
    2 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    "С какво yandex е по-добра не разбирам?"Ами просто с това, че не е завладял целия Интернет като гугъл и фейсбук. Няма само американците да лапат? Заради Фейсбук останахме без собствена българска търсачка.
  • #24
    12 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Понеже за германофилчетата всичко е измислено от швабите та така и с АК-47.Всичкото на таз земя е от тях измислено, защото са ариици и са висша раса.Гледам и във форума има няколко от тази висша раса.Даже и един тракиец си имаме.Той е нещо като ариец за нашите географски ширини.Да не говорим, че тук има толкова богати копИлета, че всеки ден са с нова кола и цялата автомобилна индустрия се съобразява с тях.Като ги чета тези личности имам чувството, че да бъдеш фен на немското е диагноза...
  • #23
    5 rate up comment 4 rate down comment
    бъчваря ( преди 10 години )
    Абе за какво висше образование говорите през Втората световна война? Я над вашите гърбове да падат хиляди тонове бомби, да ви видя как ще завършите образованието си! Доста след това висшето образование е смятано за лукс. Не е като сега - тикаш го да учи, щото в университета два пъти повече свободни места от кандидатите, а той просто иска да си купи дипломата. АК47 бил измислен от швабата. И кой ви каза това? Били ли сте там? Като е измислен от швабите, защо не го произвеждат?
  • #22
    12 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Съветската пропаганда налага образа на обикновения човек от народа - Михаил Калашников като легенда. Наистина е бил изобретател и рационализатор, но доста му е помогнал Хюго Шмайзер, който е пленен и работел в същия завод. Той го е светнал за грешките допуснати при производството и за по-рационалното правене на автоматите от щамповани а не струговани детайли, което е поевтинило и опростило производството. А газоотвеждането и междинният боеприпас са измислени много преди тях.
  • #21
    10 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Ако руснаците искаха да правят пропаганда с някаква личност нямаше да изберат сержант,а някой офицер и да го назначат за автор на АК.Да,но защо ли не го правят и защо ли някакво сержантче без образование става легенда.Явно наистина му е сечал доста акъла и е имал дарбата да измисля нови неща.В тази връзка ще кажа,че навремето работих,като стругар.В цеха майстора беше с 6-ти клас.Нямаше и основно,но имаше няколко рационализации измислени от него.Гл.инж. на завода се саветваше за някой неща с него
  • #20
    7 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Неграмотен е бил тогава когато връстниците му са ходели вече на училище и са можели да четат и пишат.После и той ги усвоява тези неща и ги надминава по всичко.Да почвам ли да изброявам колко велики учени и личности има в историята,които не са ходили на училище,неграмотни са били и т.н.Така,че това,че Калашников не е имал висше образование не е абсолютен критерии,че е некадърник и не е могъл да измисли АК.Прочети и за стотиците му други разработки и нововъведения!
  • #19
    8 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Да Винчи неграмотен? Направи си справка. Това, че е пишел огледално не го прави неграмотен.
  • #18
    13 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Германофилчето дето си измисля глупости и цитира някакви измислени източници да каже Vz. 58 каква разработка е и кой от кого го е копирал.Да каже и М-16 от кого е копиран тогава,като има много сходно с калашника,но пък на визия се различава от него.Също така да сподели как Леонардо Давинчи без да е ходил на училище и дори е бил неграмотен е успял да стане един от най-големите изобретатели на човечеството.Кажи как куха немска каско стават тези неща!