IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Всеки десети шофьор във Великобритания е заспивал на волана

Мъжете са по-податливи, сочи проучване на водещи застрахователи

Всеки десети шофьор във Великобритания е заспивал на волана

Един от всеки десет шофьори във Великобритания е заспивал на волана, показва проучване на водещата застрахователна компания LV=. На Острова потенциално заспиващи са 3.4 милиона шофьори, които изминават годишна дистанция от над 88 000 километра. Статистиката изнася и други притеснителни факти, а именно, че склонните към дрямка автомобилисти се движат със средна скорост от близо 100 км/ч. Това означава, че в случай на кратко отнасяне, колата ще измине дължината на два автобуса.
Всеки десети шофьор във Великобритания е заспивал на волана
Английската пътна полиция разкрива, че за последните пет години е регистрирала около 11 000 инцидента, свързани с преумора на шофьора. 19 % от хората, които са си признали, че им се е случвало да заспят зад волана, са такива, които са криволичели или дори са излизали от пътя. Пет на сто пък са тези, които са претърпели инцидент по време на „безобидната дрямка“.

Много от шофьорите, участвали в анкетата, признават, че поемат риска да шофират, въпреки че са наясно с рисковете и последствията.

Еднообразието на магистралите и скоростните пътища, както и преумората, са сред основните причини за притеснителната тенденция, смятат застрахователите от LV=. Обикновено шофьорите заспиват през нощта, когато отсечките са тъмни и наоколо няма много автомобили. Интересното е, че по-податливи на заспиване са мъжете.

Снимка: iStockphoto

0 от 500