IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В Женева показаха най-икономичната кола

По документи Volkswagen XL1 харчи едва 0.9 литра на 100 км.

В Женева показаха най-икономичната кола

В Женева показаха най-икономичната кола
VW Group може да се похвали, че е производител на най-бързата кола на планетата - Bugatti Veyron. Това обаче не е единствената цел на най-голямата автомобилна компания в Европа. От няколко години немците правят опити със свръхикономични концептуални коли и усилията им най-накрая имат резултат. Той се нарича Volkswagen XL1, готов е за серийно производство и според официалната информация изразходва средно 0.9 литра на 100 км. (21 г/км СО2).

Този показател превръща Volkswagen XL1 в най-икономичната серийна кола на планетата. В задвижващия му агрегат, който е хибриден, влизат 2-цилиндров TDI двигател с обем 800 куб. см и мощност 48 к.с., електромотор с мощност 27 к.с., 7-степенна роботизирана скоростна кутия DSG с двойно сцепление и комплект литиево-йонни батерии с капацитет 5.5 кВт/ч. Те са разположени в предната част на XL1 и могат да се зареждат от електрическата мрежа.
В Женева показаха най-икономичната кола
Plug-in хибридът ускорява от 0 до 100 км/ч за 12.7 секунди, а максималната му скорост е 160 км/ч. Само на електричество той може да измине 50 км, а при пълно зареждане на 10-литровия резервоар пробегът е близо 500 км.

Дължината на XL1 е 3800 мм, широчината – 1660 мм., а височината – 1150 мм. Коефициентът на челно съпротивление е по-добър от този на всеки друг сериен автомобил – 0.189, а благодарение на широкото използване на въглеродни влакна в конструкцията, теглото на машината е 795 кг. Окачването е от алуминий, стабилизаторите от карбон, а спирачните дискове са керамични.
В Женева показаха най-икономичната кола
Най-малката кола на Volkswagen ще се произвежда ръчно в Оснабрюк, Германия. Моделът ще има ограничен тираж, като очакванията са от фабриката да излизат по максимум 1000 коли годишно. Цените на XL1 предстои да бъдат съобщени.

Тагове: volkswagen xl1
0 от 500