IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Lamborghini отбелязва 50-годишнината си с уникален автомобил

Вероятно става дума за модификация на открития Aventador J

Lamborghini отбелязва 50-годишнината си с уникален автомобил

Lamborghini ще създаде уникален автомобил в чест на своята 50-годишнина. Това наскоро призна пред журналисти генералният директор на компанията Стефан Винкелман. Той не даде подробности за машината, но уточни, че тя ще бъде "специална и единствена по рода си".
Lamborghini отбелязва 50-годишнитата си с уникален автомобил
Lamborghini Aventador LP 700-4

За бурните празненства по случай половинвековния юбилей на марката се говори още от август, когато на фестивала Pebble Beach Concours d’Elegance в Калифорния (САЩ) Винкелман за първи път намекна, че компанията готви специална кола за знаменателната дата - 30 октомври 2013 г. Какво обаче ще се случи, остава да гадаем.

Вероятно новият автомобил ще се окаже не само "подарък" за празника, но и ще остане в историята. В чест на своята 25-годишнина през 1988 г. Lamborghini създаде специална версия на модела Countach, а за 40-ия си рожден ден зарадва фенове си с уникален Murcielago. Сега Винкелман е категоричен, че не става дума за възраждане на някой от старите модели или пък за нов автомобил в ретро-дизайн.
Lamborghini отбелязва 50-годишнитата си с уникален автомобил
Lamborghini Murcielago LP640

Според някои, в случая става дума за машина, която ще бъде в стила на Aventador J - роудстъра на базата на новия флагман на марката Aventador LP 700-4. Напълно възможно е това да бъде ексклузивна версия на тази машина, която се появи на автосалона в Женева през март. Още тогава италианците обявиха, че това е най-вълнуващото Lamborghini в историята и то ще бъде новият еталон в сегмента на луксозните суперколи.
Lamborghini отбелязва 50-годишнитата си с уникален автомобил
Lamborghini Aventador J

Показателите на роудстъра Aventador LP 700-4 са наистина впечатляващи - ускорение от 0 до 100 км/ч за 3 секунди и максимална скорост от 350 км/ч. При купето ускорението е дори по-бързо - 2.9 секунди. И всичко това благодарение на 6.5 литровия атмосферен мотор V12 с мощност 700 к.с., който работи съвместно със 7-степенна роботизирана трансмисия ISR. Максималният въртящ момент на мотора е 690 Нм, като суперколата разполага със система за деактивация на цилиндрите и система "start/stop".

Напълно възможно е в Lamborghini да имат и различна идея. Празненствата по случай юбилея на марката ще стартират още на 7 май, когато е направена първата копка на завода на компанията в Сант'Агата Болонезе край Болоня. Тогава Феручио Ламборгини, собственик на компанията за производство на трактори Lamborghini Trattori, решава, че ще запознае да произвежда собствени спортни автомобили, с които да конкурира Ferrari. Именно през 1963 г. излиза първият модел на марката - 350GTV.
Lamborghini отбелязва 50-годишнината си с уникален автомобил
Lamborghini Countach 25th Anniversary

Компанията остава под ръководството на Феручио Ламборджини до 1972 г., а през 1977 г. обявява фалит. Нещата се стабилизират едва през 1987 г., когато собственик става концернът Chrysler. През 1994 г. Lamborghini е продадена на финансовите групи от Малайзия - Mycom Setdco, и от Индонезия - V'Power Corporation, но те не успяват да я стабилизират. Едва през 1998 г. Lamborghini става част от Audi AG и Volkswagen Group, чиято собственост е и до днес.

Снимки: Lamborghini

0 от 500
  • #9
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Cenitell ( преди 11 години )
    Кико, не се ядосвай- във всеки език възникват някакви "правила" как да се изговарят чуждите думи. Например немците на Милано му казват Майланд,австрийците си наричат държавата Ойстерайх, докато другите по света-Остриъ,Отриш,и още дузина начини, както им е най-лесно и приятно.А и на мен Ламборджини ми звучи "по-италиянски" :)
  • #8
    10 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Стефан Винкелман - и тоа ако не е от Перник ...
  • #7
    5 rate up comment 5 rate down comment
    Кико ( преди 11 години )
    За произношението на името ЛамборГини, явно скоро няма да се научат в България. Това неправилно ЛамборДЖини е така вкоренено в представите на българите, че не виждам как ще се променят :(И друг път съм го писал, давам пример с Агромашина - официалният вносител на трактори ЛамборДЖини :)Какво повече да говорим? Отчайваща работа?
  • #6
    5 rate up comment 3 rate down comment
    Стефан ( преди 11 години )
    Ламборгини с Г ГГГГГГГГГГГГГГГГГГГГГГГГГГГГГГГГГГГГГ
  • #5
    10 rate up comment 3 rate down comment
    Горан ( преди 11 години )
    Countach е абсолютно ненадминато! И до днес това си остава върхът на Ламборджини!
  • #4
    12 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    50 годишнината не може да се чества! Ламборгини приключи в момонта, в който мина в ръцете на конфекцията от Инголщад...
  • #3
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Алоуу, ауто трагедия Феручио Ламборджини или Ламборгини!!!А за 25-тата годишнина, 1-вия анонимен е писал ПОЧТИ ИДЕНТИЧЕН С 5000QV, а не, че 5000QV е модела за 25-тата годишнина
  • #2
    9 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    5000QV не е създаден за Юбилея а излиза 3 години преди юбилея още през 1985г. а на 25 годишнината юбилейния автомобил е именно Anniversary Countach който макар и с дребни промени се различава от 5000QV единственото което е едно и също е двигателя. Но пък и промените между LP 500S и наследника му 5000QV са незначителни. Така, че те всичките са си фейстлифтове на еднин модел и това е Lamborghini Countach
  • #1
    13 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    "В чест на своята 25-годишнина през 1988 г. Lamborghini създаде модела Countach" - Това абсолютно не е вярно, Countach e създаден още през 1974, през 1988 за юбилея е показан автомобил почти идентичен с 5000QV който се произвежда до 1990 когато е заменен от Diablo!