IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Видео симулация - катастрофата на Кубица

Вижда се ясно как мантинелата пробива рали колата.

Видео симулация - катастрофата на Кубица

Няколко пъти сме ви показвали снимки на коли, които са разполовени от предпазни мантинели. Именно такъв инцидент претърпя F1 пилота Роберт Кубица с неговата Skoda Fabia S2000, преди броени дни.

При последната си изява в рали в Италия, пилотът от Формула 1 допуска малка на пръв поглед грешка - губи управлението над своя рали автомобил, като закача със задницата една от предпазните мантинели. Този удар завърта колата и тя се удря почти челно в същата мантинела. При удара, предпазното съоръжение се къса и пробива рали возилото, като нанася тежки травми по десните крак и ръка на поляка.





Роберт Кубица все още е в тежко състояние. Пилотът претърпя няколко тежки операции на ръката си, но все още не може да се каже дали ще успее да се възстанови напълно. Мантинелата е срязала сухожилия и кръвоносни съдове, и хирурзите се нуждаят от поне седмица, за да разберат до колко са били успешни операциите.

0 от 500
  • #14
    13 rate up comment 0 rate down comment
    123 ( преди 13 години )
    никога неможе да има сигурност в автомобилно състезание. именно за това е толкова интересно. Естествено че автомобилите са подсигурени ,но да говорим че на 100% няма риск е безпочвено. кубица е направил грешка ,която му струва скъпо. Дано се възстанови и да продължи напред. Не можем да виним Шкода, мантинелата или хлъзгавия път. Това е просто лош късмет. Риска коъто поемат пилотите . Замислете се колко получават като заплати.Едва ли е само заради усмивките им :) Риска е огромен!
  • #13
    5 rate up comment 6 rate down comment
    до F1 ( преди 13 години )
    абе пич не говори глупости смешната Шкода доказва едно на какво е способен концерна VW китайски евтинджос .Тази кола трябва да е изпитана на много сериозни краш тестове а рамата вътре като я гледам как е срязана е все едно направена от тенекия за сирене ! Rollcage тук не е за красота ! Този автомобил трябва да бъде ревизиран изцяло с оглед безопастността му и ако се докаже , че има пропуски да бъдат отстранени !
  • #12
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Реф ( преди 13 години )
    До описващият листовете мантинела и тяхното полагане: наясно съм как се слагат и как е най-добре тяхното положение, само дето навигаторът е потвърдил, че е имало дупка между частите на мантинелата и са се ударили точно там.
  • #11
    5 rate up comment 1 rate down comment
    F1 ( преди 13 години )
    @Sigismund Freud, на кой свят живееш? Наистина изглеждаш глупав. Не може един сериозен младеж като теб, да пуска подобни мнения. Излагаш се момче. Излагаш се.
  • #10
    6 rate up comment 25 rate down comment
    Sigismund Freud ( преди 13 години )
    Да се оставят Льоб и Ситроен да си вършат работата, яловите напъни на каскенщайн аутомобилише са смешни! Защо се крият зад Шкода, а не се пуснат с един Гоуф? Страшола!
  • #9
    16 rate up comment 2 rate down comment
    F1 ( преди 13 години )
    BMW Fen, не съм чувал някой да прави защита срещу копие или мантинели. Автомобилът не е атомен реактор, че да е заздравен отвсякъде. Това е остър предмет, успоредно, а не перпендикулярно на пътя ( дърво). Но дори и дърво да е, вероятно знаеш, че тогава загиват най-много хора. Имах един колега, който без малко по същия начин на една наша автомагистрала да замине в небитието. Само че той се унася и се врязва в мантинелата.
  • #8
    9 rate up comment 0 rate down comment
    zoom-zoom ( преди 13 години )
    izglejda brutalna slu4kata!dano se opravi polqka, pone da si ima 4 pulnocenni krainika, a dali 6e kara sled tva...toi si znae!
  • #7
    11 rate up comment 14 rate down comment
    BMW Fen ( преди 13 години )
    Ами все пак това е състезателен автомобил които е трябва да е добре подсигурен !!! Явно тези Шкоди не са и FIA трябва да направи собственно разследване дали наистина в Fabia S2000 няма пропоски по Rollcage и най вече матерялът от които е направена ! Съгласете се че неможе тази мантинела да мине през нея все едно я е нямало след като скоростта не е била чак толкова висока и ако се окаже че нещо е спестен производителя да поеме отговорност все пак пилотите се доверяват на сигурността на колите си.
  • #6
    26 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 13 години )
    За опитите по-долу да обеснят, че имало дупка в мантинелата искам да кажа следното: мантинелата се слага винаги така, че по посока на движението (дясната страна) следващия лист е винаги застъпен отдолу! Така че да не може при пързаляне на колата по мантинелата да не се заклини следващия лист и да пробие колата. Лошият късмет на Кубица е, че се удря в лявата мантинела по посока на движение. Няма никакви дупки и тем подобни. Иначе много ме е яд за него, много добър пилот, славянин, борец,
  • #5
    12 rate up comment 0 rate down comment
    F1 ( преди 13 години )
    Пилотите участват във всякакви състезания, включително футбол - Михаел Шумахер. Същия се пробва и в супербайка преди завръщането си във Ф1 и се натроши яко. Затова и не можа да замести Маса след ужасната му катастрофа. Дано да се оправи Кубица, защото полседните години доказа, че е един от кандидатите за титлата, ако попадне на добър автомобил за сезона.