fallback

Все повече крадени коли се продават в социалните мрежи

Престъпниците използват основно Facebook Marketplace

Повече от половината от откраднатите автомобили, открити от властите в Ню Йорк тази година, са били предложени за продажба онлайн. Полицията на Ню Йорк призовава купувачите на автомобили да проверяват онлайн историята на автомобила си, за да не станат жертва на измама.

Част от откраднати коли се озовават във Facebook Marketplace, където могат да бъдат видени от голям брой потребители и евентуални купувачи. Затова и отделът за кражби в полицията в Ню Йорк дава насоки на потребителите, с които да бъдат избегнати потенциални измами.

Случващото се обикновено засяга две основни жертви - собственикът, чиято кола е открадната, като и нищо неподозиращо лице, което може да купи автомобила. Именно тези, които търсят кола за покупка в социалните мрежи, трябва да бъдат особено внимателни.

От полицията съобщават, че през тази година са открили 228 откраднати превозни средства, като 148 от тях са били продадени онлайн. Всъщност те са намерени, когато новият собственик, който е жертва на измама, се е опитвал за регистрира колата.

„Има много измамници, които просто чакат да се възползват от онези, които се нуждаят от евтино превозно средство. Единственият начин това да не се случи, е внимателно да се проучи набелязания автомобил - най-вече неговата история. Ниската цена също трябва да накара купувача да бъде нащрек", коментира комисар Дж.Ф. Шрьодер от полицията в Ню Йорк.

fallback
fallback
Последни