fallback

Най-богатият французин сe вози на Peugeot 205

Бернар Арно бронира любимата кола, но отказва да пипа двигателя й

Бернар Арно e не само най-богатият французин, но и един от най-богатите хора в света въобще. Според Forbes притежава състояние от 167,6 милиарда евро, което го поставя на пето място към момента.   

Арно е собственик на Tiffany& Co, Moët&Chandon и Louis Vuitton (общо 75 компании за козметика, мода и луксозни продукти). Предполагаме, че в гаражите му из многобройните  имения, той ще има най-яките автомобили. Не, французинът винаги е обичал дискретността. И винаги е искал Peugeot 205.

През 1990 г. Арно купува 205 GTI от най-новата версия, която предлага 130 к.с. със своя 1.9 бензинов двигател. Но има проблем, породен от необходимостта му да бъде пазен от атентат. Тогава все още е пресен споменът от убийството на Жорж Бесе, шеф на Renault. Бизнесменът е застрелян пред дома му в Париж.    

Арно може да си позволи голям брониран автомобил с професионален шофьор, бодигард и какво ли не. Но това не му харесва особено. Поради тази причина Арно взима неочаквано решение: той бронира своето Peugeot 205, което получава устойчивост B2. Тя издържа на изстрели от леко оръжия както в прозорците, така и в останалата част от каросерията.

Работата е извършена от специалист на Labbé, който напълно разглобява колата и я превръща в най-безопасното 205 в света. Сигурно не е било лесно, защото трябваше да търсим „алтернативни“ решения, като например добавяне на второ, много дебело задно стъкло, отделено на няколко сантиметра от първото, което не може да се види, защото всичките са много тъмни. Що се отнася до интериора, единственият лукс, който французинът иска, е изцяло кожена тапицерия. Е, не е евтино, защото за целта Арно плаща пет пъти цената на оригинала.    

Бронята добавя 500 кг тегло към легендарния 205, което изисква адаптиране както на окачването, така и на спирачките. Двигателят обаче не е пипан, който Арно иска да запази в оригиналния му вариант. Разбира се, това означава, че колата няма как да вдигне 206 км/ч, нито да харчи средно 7,8 л/100 км. Милиардерът продава колата през 2018 г. за 37 500 евро, когато не е навъртяла и 15 000 км, почти всички в Париж. 

Точно там е култовата случка. През уикенда той се запътва към офиса си, но охранителят (може би нов на позицията си) отказва да го пусне. Човкът не вярва, че най-богатият французин кара Peugeot 205.    

fallback
  • #2
    анонимен ( преди 1 час )
    Богатите хора нямаме нужда от вещи а от емоции, те са безценни, само глупаците мечтаят за нещо което нямат нито го заслужават и теглят заеми до откат за нещо което не отговаря на стандарта им, понеже са комплексирани.
  • #1
    анонимен ( преди 1 час )
    Все съм го виждал да го снимат как слиза от джип порше,джип рейндж ровър джип ферари.Но се возел на 30 годишно пежо.Добрее повярвах.
fallback
Последни