fallback

Холивудски режисьор обвини Мъск в кражба на дизайн

Създателят на филма „Аз, роботът“ откри плагиатство в новите продукти на Tesla

Режисьорът на филма „Аз, роботът“ - Алекс Прояс, обвини Илон Мъск, че е копирал дизайна на концепциите, използвани в кино-продукцията за новите разработки на Tesla, в това число и робот-таксито Cybercab.

Той публикува сравнителни изображения в социалните медии, показващи приликите между продуктите на компанията и изображенията от филма. Режисьорът отбеляза, че не само Cybercab и Robovan, но и андроидът Optimus изглеждат като герои от филма.

Прояс надписа колажа: „Хей, Илън, можеш ли да ми върнеш моя дизайн?“, като получи подкрепа и от колегата си Мат Грейнджър, който също участва в създаването на филма. Той посочи липсата на креативност при Илон Мъск и екипа му, като даде за пример името на събитието, на което бяха представени новите продукти на Tesla - „We Robot“. То индиректно подчертава източника на вдъхновение за Tesla.

В същото време производителят на електромобили получи и други критики. Според Bloomberg роботите Optimus, представени на събитието на Tesla, могат да се управляват дистанционно, въпреки твърденията за тяхната автономност. Също така беше отбелязано, че робот-таксито Cybercab работи с предварително заредени карти на района, тъй като събитието се проведе в среда, която симулира градски улици.

Вече стана ясно, че акциите на Tesla са паднали с близо 9% след дебюта на робот-таксито, което няма педали и волан, а на външен вид напомня на електрически пикап Cybertruck. Въпреки иновативния дизайн, инвеститорите реагираха негативно на новия продукт - до затварянето на търговията в петък цената на акциите падна с 8,78 процента, достигайки 217,8 долара.

fallback
  • #2
    PLAID ( преди 1 час )
    "Моят дизайн"... тука малко нерде Ямбол нерде Стамбул. Оплакал се пъпеша от динята - отнеха ми дизайна..
  • #1
    анонимен ( преди 3 часа )
    Този пък откри Америка. Илон Мъск никога не е крил, че черпи вдъхновение от фантастичните романи и филми и се опитва да ги превърне в реалност. По този начин осъществява споделените мечти на цяло поколение, които разпознават продуктите му като част от мечтите си. Ех ако имаше повече хора като него! Например мечтата му да хване с огромна механична ръка ракета носител, която е летяла в космоса за повторна употреба, при положение, че всички смятаха това за неосъществима мечта.
fallback
Последни