fallback

Audi Q6 e-tron се превърна в крос-купе

Версията Sportback вече е достъпна за поръчки в Европа

Audi Q6 e-tron вече има и купеобразна версия с префикс Sportback. Новият член на семейството Q6 e-tron дебютира в навечерието на откриването на автомобилното изложение в Париж.

В техническо отношение крос-купето копира конвенционална електрическа кола, но има по-добра аеродинамика заради по-опростена каросерия и по-дълъг пробег с едно зареждане на батерията. В Европа ще предлага избор между две версии със задно задвижване с различна мощност и две задвижващи колела.

Крос-купето има ниска линия на покрива (-37 милиметра), докато междуосието е същото като на стандартния SUV. Говорейки за аеродинамика, Q6 e-tron Sportback има коефициент на съпротивление от 0,26 срещу 0,28 за обикновеното Q6 e-tron. Това има положителен ефект върху пробега, като при Sportback той е 656 км с едно зареждане, което е повече от останалите членове на семейството Q6.

В салона на Q6 e-tron Sportback има два екрана - 11,9-инчов дигитален инструментален панел и 14,5-инчов дисплей за информация и развлечения, работещ с Android Automotive OS. Като опция се предлагат head-up дисплей с добавена реалност и 10,9-инчов таблет за пътника отпред. Има и усъвършенстван“ ChatGPT, който разпознава 800 команди, както и аудиосистема Bang & Olufsen с 20 високоговорителя, четири от които са вградени в облегалките за глава на предните седалки.

Базовото Q6 e-tron Sportback (сивият автомобил на снимките) е оборудвано с електрически мотор с мощност 252 к.с., монтиран на задната ос. Той е снабден с функция за контрола стартирането (лаунч-контрол), а ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 7 секунди. Капацитетът на батерията е 83 кВт/ч.

Втората версия със задно задвижване се нарича Q6 Sportback e-tron performance. Тя е оборудвана с електромотор с мощност 306 к.с. и батерия от 100 кВт/ч, като ускорява до 100 км/ч за 6,6 секунди.

Съвкупната мощност на двата електрически мотора на Q6 Sportback e-tron quattro със задвижване на всички колела е 387 к.с., като заявеното ускорение до 100 км/ч е 5,9 секунди.

Производителността на най-мощния SQ6 Sportback e-tron (синият автомобил на снимките) е 489 к.с., времето за ускорение до 100 км/ч е 4,3 секунди, максимална скорост от 230 километра в час. Пробегът, в зависимост от батерията, варира от 545 до 656 км, а зареждането от 10 до 80% отнема 22 минути.

Производството на Q6 Sportback e-tron и SQ6 Sportback e-tron ще става в завода в Инголщад. В Европа и двете електрически крос-купета вече може да бъдат поръчани, като цените започват от 65 900 евро и достигат до 96 200 евро.

Още снимки на новата версия на Audi Q6 e-tron - вижте в галерията:

fallback
fallback
Последни