fallback

Aston Martin записва кошмарна година

Продажбата на коли върви с 15% надолу, акциите спаднаха наполовина

Годината няма да бъде никака добра година за Aston Martin. В случая дори не говорим за Formula 1, а за продажби на автомобили. 

 

Поне това показват прогнозите, което самият британски производител току-що направии. Марката намали очакванията за продажби през 2024 г. с 1000 автомобила. Може да не изглежда много, но за фирма с малък обем като Aston Martin говорим за срив от около 15% спрямо предишната прогноза.

В настоящите времена на огромни печалби за производителите - това намаление не означава непременно, че Aston Martin ще загуби пари тази година. Всъщност, оценки предполагат, че коригираната печалба преди лихви, данъци и амортизация ще бъде малко под нивото от миналата година. Но никак не е приятно.

 

Защо идва тази важна корекция три месеца преди края? Aston Martin го обясни с предимно външни фактори. Някои от основните доставчици бяха засегнати от пожари или наводнения. Други имаха финансови затруднения и дори се сринаха. Нещо, което се наблюдава и при други марки като друга британска компания Ineos, която трябваше да спре производството на своя Grenadier поради фалит на Recaro. Търсенето също се забави в Китай, най-големият автомобилен пазар в света.

Всички тези обстоятелства доведоха до забавяне на снабдяване с компоненти, което от своя страна се отрази на крайните срокове за доставка на автомобилите. Тя ще отнеме още няколко месеца. Новият главен изпълнителен директор Адриан Холмарк  се оплака, че е виждал и друг път подобни беди, но никога в такъв мащаб.

 

Реакцията на пазарите беше масивна и донесе пълен срив на акциите на Aston Martin Lagonda Global Holdings. Те паднаха с до 28% на Лондонската фондова борса, безпрецедентно изменение през последните четири години. И тодопринася за по-дългосрочния спад. Акциите са загубили почти половината от стойността си през  2024 г.

Естествено, тази финансова буря не е само около Aston Martin. Куп големи марки коригираха надолу прогнозите си за годината. Но едва ли това е утешение за акционерите на британската компания.  

fallback
fallback
Последни