fallback

Защо качеството на горивото е не по-малко важно от това на маслото

Експеримент показва разлика в износването на двигател със и без добавки (ВИДЕО)

Добавките, съдържащи се в някои висококачествени горива, могат да окажат значително влияние върху износването на вашия двигател. По-евтиното гориво не съдържа такива добавки и неговото използване намалява живота на мотора на вашия автомобил, категорични са експертите от YouTube-канала Motor Oil Geek.

Те цитират проучване на от Австрийския център за компетентност по трибология (наука, която изследва триенето, износването и смазването в механичните системи). В това изследване инженерите са използвали специални бутални пръстени, за да тестват разликата в износването между двигател, работещ с гориво с полезни модификатори на триене, и двигател, работещ с гориво без подобни добавки. Те откриват, че двигателят без модификатори има над четири пъти по-голямо износване от двигателя, който работи с модификатори.

Резултатите не трябва да са изненада. Триенето на буталните пръстени в стените на цилиндъра е мястото, където най-много се износва двигателят. Това означава, че там горивото и маслото работят най-трудно. Така че наличието на горивна смес, която е богата на модификатори на триене, е от съществено значение. Наличието на висококачествено масло обаче е само половината от битката. Ако искате да предотвратите възможно най-голямо износване, трябва да използвате и висококачествено гориво.

Струва си да се отбележи, че наличието на добавки като модификатори на триене няма нищо общо с октановото число. Тестът, описан по-горе, използва горива със същото октаново число; единствената разлика е в пакета добавки. Ако търсите гориво със здравословен пакет добавки, предлагаме да направите някои проучвания, тъй като марките обикновено имат свои собствени смеси.

В заключение експертите посочват, че смесите от гориво и масло са взаимосвързани и си влияят взаимно. Например, замърсеното масло може да наруши горенето, а излишното гориво може да отмие смазката от частите. Следователно поддържането на правилното съотношение и качество на двете смеси е ключът към дългата и надеждна работа на двигателя.

fallback
  • #3
    анонимен ( преди 4 часа )
    Австрийскивт център рекламира скъпите горива в ОМВ.
  • #2
    анонимен ( преди 4 часа )
    Най добре е на ГАЗ, понеже газта не се смесва и не отмива маслото от буталните пръстени. Не случайно такситата на газ карат стотици хиляди километри.
  • #1
    анонимен ( преди 4 часа )
    Като си заредиш електромобила с крив ток е същото.
fallback
Последни