fallback

През лятото е горещо, през зимата студено: как работи термостатът

Този агрегат е жизненоважен за автомобила, но много шофьори го подценяват и страдат

Системата за охлаждане на двигателя с вътрешно горене е един от ключовите „играчи“ в двигателното отделение, но често шофьорите забравят за нея, оставяйки я на произвола на времето и разчитайки на надеждността, постигната от производителя. Това води до прегряване на двигателя, увеличаване на разхода на гориво, а пътниците изпитват дискомфорт в купето. Уви, този подход също завършва със скъпи ремонти, но осъзнаването идва твърде късно - в момента на повреда. Как да идентифицирате неизправностите предварително, да започнете да я ремонтирате навреме и да го направите на ниска цена?

Всеки двигател с вътрешно горене се нагрява по време на живота си - работната температура обикновено надвишава 90 градуса. Ако попаднете в задръстване, можете да прегреете двигателя, а силно напомпаните модерни агрегати изискват много по-добро охлаждане от потоци свеж кислород. Така се появиха радиатор, вентилатор, цял куп тръби, помпа, въртяща се с ремък от двигателя и разпръскваща антифриз, разширителен съд, както и още един много, много интересен възел - термостат.

Номерът е, че системата за охлаждане на двигателя трябва да работи по такъв начин, че от една страна да позволява на двигателя да загрее до работна температура и след това да го предпазва от прегряване. Именно за изпълнението на тази двусмислена задача е адаптиран байпасен клапан, който реагира на температурата на охлаждащата течност и може самостоятелно да определи през кой кръг да се освободи антифриз - голям или малък.

В момента, когато температурата на охлаждащата течност достигне предварително определена точка, клапанът се отваря и охлаждането започва да циркулира в голям кръг, охлаждайки двигателя. В началото на 2000-те години този агрегат във всички автомобили беше механичен. И беше тестван по много прост и забавен начин: слага се в тенджера и се вари на котлона. Веднага след, когато водата заври, той непременно трябва да се отвори. Ако това не се случи, термостатът се счита за дефектен и подлежи на незабавна смяна.

Какво се случва, ако термостатът е повреден

Времето има власт над всички, включително и над термостата. От използването на вода вместо охлаждаща течност, рядка смяна на антифриз, запушен радиатор, неуплътнена система и много други причини, първата от които е броят на работните цикли, устройството започва да остарява и един ден просто замръзва в една от позициите си. Отворено или затворено. Какво се случва в този случай?

Ако термостатът се е затворил и вече не иска да се отвори, охладителната система постоянно ще работи в режим на загряване. Просто казано, радиаторът не се използва, двигателят не получава достатъчно охлаждане и постоянно прегрява. Естествено, това няма да свърши добре - един ден алуминиевата му цилиндрова глава просто ще се раздвижи, но първо горещата охлаждаща течност ще разкъса вече далеч не новите гумени тръби на веригата, освобождавайки мощен стълб от пара над капака.

Ако термостатът остане отворен завинаги, двигателят ще загрява много, много дълго време. Първо, не трябва да използвате мотор, който все още не е загрял на пълна мощност - двигателят с вътрешно горене трябва да се загрее, за да работи правилно „на пълна газ“. Второ, дългият режим на загряване означава повишен разход на гориво. И накрая, трето, прекалено дългото загряване води до повишено отлагане на различни видове смоли и въглеродни отлагания по вътрешните стени на двигателя.

Симптоми на дефектен термостат

Най-лесният начин да забележите, че термостатът е повреден, е да използвате специално устройство, което е на таблото на почти всяка кола - скалата за температурата на двигателя. По нея можете лесно да се ориентирате за това дали моторът загрява прекалено или е студен дори след продължителна работа.

Второ, всеки шофьор приблизително знае средното потребление гориво на колата си - седмичният маршрут най-често е непроменен, но ако започнат да се появяват допълнителни посещения на бензиностанцията, време е да потърсите причината. Отвореният термостат „за вечна употреба“ означава дълъг период на загряване, а това води до повишен разход на гориво, което е много забележимо с просто око.

Обикновено автомобилът изминава с пълен резервоар, да речем, 500 - 550 км, след което трябва да се зареди с гориво. Изведнъж обаче лампата светва на да речем 400 км. Къде отидоха останалите 150 гарантирани километра? Когато приключите със загряването, е време да помислите за изправността на охладителната система и да проверите, наред с други неща, термостата. Това лесно може да доведе до повишен разход на гориво.

Третият важен момент излиза наяве през есента, когато пътуването до работа вече е към своя край, а от печката все още духа студен въздух. Искате или не, „прекомерната климатизация“ ви принуждава да носите шапка, въпреки че искате комфорт и топлина за себе си и близките си. Не само психически, но и напълно физически, което можете да усетите върху кожата си. С голяма степен на вероятност проблемът се крие в охладителната система, задръстена с мръсотия и утайка, което също доведе до повреда на термостата. Нищо изненадващо - всеки агрегат, който и да е надежден и издръжлив, изисква грижи.

Охладителната система на автомобила е затворен кръг, но е свързана с много елементи, от които всъщност се състои самият автомобил. Нейната изправност гарантира дълъг живот и комфортна работа, а всяка повреда, дори минимална и на пръв поглед незначителна, винаги води до посещение в сервиза. Струва си да запомните това и да не пренебрегвате знаците, давани от колата. Понякога - дори с помощта на специални устройства на панела.

fallback
  • #1
    Анонимен ( преди 2 минути )
    Когато термостата е повреден ,Теслата започва да загрява.
fallback
Последни