fallback

Hyundai обяви кога ще пусне летяща кола

Ковънтри ще бъде първият град, на който корейците ще предложат решения за въздушна мобилност (ВИДЕО)

Hyundai иска да издигне своите автомобили в небето до края на това десетилетие. Това каза в интервю за Top Gear ръководителят на британското подразделение на компанията Майкъл Коул. Шансовете за реализиране на този проект за летяща кола са доста големи, въпреки че мащабът на полетите може да не е твърде голям.

Според топ мениджъра, първоначално това ще бъдат въздушни таксита и дронове за доставка, които ще се движат във въздушното пространство над големите градове. Ковънтри ще бъде първият град, на който Hyundai планира да предложи решения за градска въздушна мобилност.

Пускането на летяща кола за превоз на товари и евентуално пътници се обсъжда с градския съвет на Ковънтри и правителството на Обединеното кралство. За целта ще бъде създаден център за летателни апарати с вертикално излитане и кацане (eVTOL), наречен "Air One". Това ще бъде първата стъпка по пътя към градската въздушна мобилност.

Ще припомним, че Hyundai Motor Group демонстрира своята автономна летяща машина още на CES 2020. А през 2022 г. американската компания Supernal, която принадлежи към групата, показа концепцията за електрически летящ автомобил на батерии за градски полети.

Представянето на подобен на хеликоптер eVTOL се състоя на международното авиошоу във Фарнбъро. Концепцията има петместна кабина. Дизайнът включва широко използване на въглеродни влакна и рециклируема пластмаса. Това прави възможно намаляването на теглото на летящата кола.

Корейската компания работи и върху летяща кола и за дълги разстояния, базирана на водородни горивни клетки. Но тя ще се появи през следващото десетилетие.

fallback
  • #2
    Хоп ( преди 10 месеца )
    хеликоптерите не могат да се движат по пътната мрежа на гуми, а това ще може - ето я разликата
  • #1
    анонимен ( преди 1 година )
    Нещо не вдявам смисъла от упражението при положение, че за целта си има хеликоптери.
fallback
Последни