fallback

Трагедията с Айртон Сена: какво се случи преди 29 години?

Мистерията около най-необяснимия инцидент в историята на Формула 1 все още остава

Преди 29 години - на 1 май 1994 г., се случва най-мистериозният и необясним инцидент в историята на Формула 1. Легендарният Айртон Сена, който е на върха на кариерата си, се блъсна в бетонни огради със скорост над 200 км/ч. Въпреки, че лекарите правят всичко по силите си, трикратният световен шампион умира от тежките наранявания.

На годишните от един от най-черните дни в историята на автомобилните спортове изданието Autonews се опитва да възпроизведе случилото се преди 29 години по време на състезателния уикенд за Гран при на Сан Марино, както и последвалите го събития.

28 април - Сена пристига в Италия

11:00 - Адриана Галисто, приятелката на Сена, опакова багажа му, който е малък. Айртон не обича да се откроява и в куфара му има няколко тениски, бельо и Библия, с която той почти никога не се разделя.

13:00 - Сена напуска къщата, до която вече е паркирано такси за летището. Пилотът използва частния си самолет British Aerospace HS125, с който трябва да лети и след състезанието.

18:00 - Самолетът на бразилеца каца в италианския град Форли. Сена пристигна в Италия преди много от членовете на отбора, поради факта, че има няколко задължения по рекламни договори. В Италия пилотът трябва да присъства на премиерата на нова марка, под която се произвеждат велосипеди - Senna.

22:00 - Сена се регистрира в хотел Кастело, където и преди това е отсядал, докато кара за тима на McLaren.

29 март – Инцидентът с Барикело

09:00 – Стартират първите свободни тренировки, като Сена успява да покаже най-добро време, изпреварвайки следващия в класирането с близо секунда.

13:04 - Квалификациите започват с първата катастрофа в този черен за автомобилните спортове уикенд. Рубенс Барикело излита от пистата и се блъска в стената. Сесията е спряна, а пилотът е закаран в болница. Сена напуска писта и отива в лечебното заведение, за да посети своя сънародник. По-късно Барикело споделя, че Айртон е изглеждал „разтревожен и угрижен“.

21:00 - Членовете на екипа вечерят в пълно мълчание. Сена е заровена в портфейла си, като разглежда снимки на годеницана си Адриана Галисто.

30 април - Смъртта на Раценбергер

12:00 - Втората квалификационна сесия е в разгара си. Сена, който успя да се превключи напълно към състезанието и за известно време да забрави за вчерашния инцидент, като подобрява резултатите си обиколка след обиколка.

13:12 - пистата „Имол“ притихва, след като 24 часа след инзцидента с Барикело се случва нова катастрофа. То път тя е с фатален изход – австриецът Роланд Раценбергер се удря в предпазните огради с максимална скорост и загива.

13:20 - Сена до последно не може да повярва на случилото се. Той се качва в колата за безопасност и лично отива на мястото на трагедията.

15:10 – Квалификацията е подновена, но повечето пилоти решават да спрат сесията. Сена е един от тях.

1 май - Денят на трагедията

09:30 - По инициатива на Сена се провежда среща между пилотите, на която е решено да бъде създадена работна група по въпросите за безопасността.

13:00 - Бразилецът, който е майстор на измъкване от трудни ситуации, този път изглежда различно, като според най-близките му няма няма абсолютно никакво желание да участва в надпреварата.

14:17 - 17 минути след старта се случва третият инцидент за уикенда, който може да бъде наречен и „най-необяснимата катастрофа в историята на Формула 1“. Преминавайки високоскоростен завой, Сена излита от пистата и се блъска в оградата на пистата със скорост 209 км/ч.

14:19 - Състезанието е прекратено, а на кадрите, които обиколиха света се вижда как пилотът е изваден от смачканата кола.

14:22 - Професор Сид Уоткинс - един от най-добрите лекари на онова време, пристига на мястото на инцидента. Черепът на Сена е натрошен, а изпод шлема постоянно тече кръв. Още тогава екипът от медици е наясно, че пилотът вече не може да бъде спасен.

14:25 - В боксовете на писата шефът на Формула 1 – Бърни Екълстън, взима едно от най-спорните решения в историята на шампионата, което ще бъде обсъждано дълго време след това. Гран при на Сан Марино ще бъде подновено.

14:57 - 40 минути след трагедията състезанието е рестартирано. Михаел Шумахер печели, като след това признава, че това е най-горчивата победа в живота му. „Никога не съм имал по-кошмарен ден“, твърди германският пилот.

3 май - Първа версия за трагедията

Първата версия за случилото се, която се обсъжда в пресата, е пилотска грешка - загуба на контрол върху колата. Няколко дни по-късно обаче обвиненията се насочват към организаторите на състезанието. Факт е, че настилката на пистата „Имола“ е сменена малко преди това и много от пилотите се оплакват от лошо сцепление.

19 май - Появява се нова версия

Появява се нова версия за причината за смъртта на Сена – спукана от сблъсък с отломки по пистата гума. Техническата експертиза обаче не потвърждава тези твърдения.

Януари 1995 г.- официално е обявена причината за инцидента

Няколко месеца след инцидента е обявена официалната му причина. Сена е загубил контрол над колата заради счупена кормилна щанга. При сблъсъка с нервавост, който изхвърля солата, детайл от окачването се чупи и пробива каската на пилота.

Декември 1997 г. - Подсъдимите са оправдани.

Съдът оправда бившия главен дизайнер на Williams - Ейдриън Нюи и служителите на пистата „Имола“ Федерико Бендинели и Джорджо Поджи поради липса на доказателства. След 1994 г. колите от Формула 1, които Нюи ще проектира, са спечелили още 10 шампионски титли за различни пилоти.

fallback
  • #19
    Георги ( преди 1 година )
    Сена беше просто един имитатор.
  • #18
    анонимен ( преди 1 година )
    Ферачиу плаче и не може да се овладее. Обявяват по-късно и смъртта на Сена. Съпругът на Ферачиу казва: Знам, че го обичаш, но не отивай на погребението му моля те. След това й предлага да отидат в Европа за 20 дни. Тръгват още преди погребението на Сена.
  • #17
    анонимен ( преди 1 година )
    Към 1 май 1994 г. Кристина Ферачиу вече е омъжена за финансов брокер. Състезанието го излъчват рано сутринта в Бразилия. Съпруга на Ферачиу гледа състезанието, а тя спи. Когато Сена катастрофира, коментатора смекчава тона, а Ферачиу и се чува в просъница името на Сена, и сънлива се обръща към съпругът си с: Какво става? Той: Нищо, нищо не става лягай да спиш. Коментатора казва: Сена претърпя много тежка катастрофа, положението му е тежко. Ферачиу чува това и изпада в истерична криза.
  • #16
    анонимен ( преди 1 година )
    Пристига братовчета на Ферачиу, като и казва без да поглежда към Сена, помислихме, че си се отдавила прибирай се. Сена отива и й връща ключа с думите: Братовчед ти е голям ***. Така приключва връзката на Сена с Ферачиу с която той живее 2 години общо в Португалия и Бразилия.
  • #15
    анонимен ( преди 1 година )
    Тези думи на Кристина Ферачиу действат като прокоба, за именно такава жена да която тя говори се оказва именно Адриана Галистеу, желаеща именно слава и много пари. Месеци по-късно Сена и Ферачиу се засичат около частния плаж на Сена в Рио, докато двамата карат джет. Сена се приближава до нея и взима ключа за джета като и казва: И кой е този неизвестния с когото си сега?, и й казва че ще й върне ключа когато тя приеме да излезне с него на вечеря... Тя разбира се се дърпа и така минават 45 минути.
  • #14
    анонимен ( преди 1 година )
    Продължението... Фериачу му казва можех да забременея от теб, но никога не съм искала, особенно след думите ти как си щял да учиш децата да летят с хеликоптер. А ти нещо няма ли да кажеш? Казва Ферачиу... Сена става избързва си сълзите й и казва: Такъв ме познаваш, такъв и ще умра. Няма да се променя заради никоя жена, ясно ли е... Фериачу казва: Разбира се, че няма да се промениш ти заслужаваш жена която ще те използва за парите ти и славата която имаш, а не която да те обича.
  • #13
    анонимен ( преди 1 година )
    Няколко купи от Ф1 които той и е дал, за да украси домът си. Натоварва ги на колата и отива в домът му. И го заварва на стълбите пред домът му с черни очила. Тя казва: Дошла съм да ти върна купите, които ми даде, те са си твой, но първо обичам те, но не искам да живея този чергаргски живот, да те чакам в кафенето и да се чудя дали ще се върнеш жив и здрав след като излезнеш на пистата. Тя допълва той не реагира само мълчеше. И продължава: 3кратен световен шампион си това не ти ли стига?
  • #12
    анонимен ( преди 1 година )
    Тя разбира се е огорчена и разочарована, но все пак приема и отива на партито със Сена, които все едно не иска да е там. Разговаря с хората, пие и хапва с неохота, а отвреме на време отива да се крие и си поплаква, защото Ферачиу не е отишла, заради него, а насила, принудена е да отиде. Тя казва: След партито си тръгнахме заедно той ме откара у дома, но беше много студен и не ме поглеждаше и не разговаряше с мен. В онези моменти реших, че краят на тази връзка е дошъл. На следващия ден тя събира.
  • #11
    анонимен ( преди 1 година )
    И се опитва да обясни на Сена, че тя трябва да си тръгне. Сена казва: Не никъде няма да ходиш ще стоиш тук до мен. Тя опорства, а Айртон отива в стаята си и тръшва вратата под носа на Ферачиу. Тя отива при майката и сестрата на Сена и им обяснвява какво става, двете я разбират и тя отива в Рио. Сена е кисел и не иска да вижда и чува никого. През януари от банката която го спонсорира ще правят парти по случай 1992 г. Сена настоява да бъде поканена и Ферачиу. Сена отива и й се моли тя да приеме.
  • #10
    анонимен ( преди 1 година )
    През 1991 г. м. декември Сена открива своята лична картинг писта в имота на семейството му в Татуй. Там е и тогавашната му приятелка Кристина Ферачиу. Поканил е медии от цял свят, но те се твречват в Ферачиу, тя се дразни от това. След около 3 седмици предстой Коледа и Сена настоява тя да украси домът му с майка му и сестра му. Докато украсяват Ферачиу получава обаждане от майка си в Рио, да се прибира защото е получила резултатите от изследванията й тя има рак. Ферачиу веднага оставя всичко.
fallback
Последни