fallback

Zagato възражда легендарен модел на Alfa Romeo

Автомобилът ще бъде в чест на 60-годишнината на купето Giulia TZ

Италианската дизайнерска компания Zagato открехна завесата с изображения в социалните мрежи за възраждането на Giulia TZ. Новият модел ще бъде изграден на базата на серийния седан Alfa Romeo Giulia и ще е в чест на 60-годишнината на купето Giulia TZ.

 

 

Новата кола с две врати, наречена официално Alfa Romeo Giulia SWB Zagato, ще черпи до голяма степен от оригинала в своя дизайн с нисък преден капак, извиваща се линия на покрива и плоска опашка, докато задната светлинна лента имитира формата на оригиналните състезателни автомобили Giulia Zagato TZ от 1960 г.

Ексклузивният автомобил ще бъде един от малкото модерни спортни модели на италианската марка, която сега произвежда само седани и кросоувъри. Колата ще бъде пусната в ограничен тираж през ноември следващата година, за да отбележи 60-ата годишнина от състезателния дебют на Giulia TZ на FISA Monza Cup. Тогава автомобили TZ заеха второ, трето, четвърто и пето място, като водещият бе управляван от пилота на Ferrari във Формула 1 - Лоренцо Бандини. И очевидно няма да бъде евтина, но за цена сега не се говори, съобщава Аutocar.

 

 

Всъщност информацията като цяло е оскъдна, гадае се според малкото изображения, публикувани от Zagato. В чест на Alfa Romeo Giulia TZ през 2011 г. вече беше произведен спортен автомобил от Zagato - пътният модел Alfa Romeo TZ3 Stradale и състезателната версия Alfa Romeo TZ3 Corsa, които бяха базирани съответно на Dodge Viper ACR-X и Gillet Vertigo.5. Но за първи път трибют ще бъде построен на базата на друг Alfa Romeo.

Индексът SWB показва, че шасито ще бъде по-късо, за да имитира по-добре оригиналната Giulia TZ. LED фаровете напомнят на концептуалния автомобил Alfa Romeo 2uettottanta на Pininfarina от 2010 г., докато логото на марката ще бъде отпечатано върху традиционната решетка.

 

 

Предните калници имат „хриле“, подобни на тези на суперавтомобила Alfa Romeo 8C Competizione. От изображенията става ясно наличието на екстериорни елементи от въглеродни влакна, табелки с името Zagato върху каросерията, ексклузивни джанти, както и тъмнозелен цвят, подобен на нюанса Montreal Green на лимитираната серия Alfa Romeo Giulia GTAm. В кабината, съдейки по снимковата информация, ще има две седалки с основа от въглеродни влакна и декор в тон с каросерията, като е предвиден и ролкейдж.

Очаква се основата да бъде изцяло модерна, заимствайки двигател 2.9-литров V6 с мощност 533 к.с. от лимитирания GTAm, както и модифицирано шаси от Giulia Quadrifogli. Седанът Alfa Romeo Giulia е оборудван с такъв двигател в „наточени“ версии. Например на GTAm развива 540 к.с. Възможно е Zagato допълнително да усили двигателя на собствената си версия.

 

 

Предвид статута на оригиналния TZ като високо колекционерска класика, екземпляр от 1965 г. беше продаден за 1 181 250 английски лири на търг на Gooding & Company в Лондон по-рано тази година. Giulia SWB Zagato се очаква да бъде в изключително ограничен брой. Тази кола може да се превърне в лебедовата песен за Alfa, задвижвани от чист ДВГ, тъй като марката Stellantis ще премине изцяло на електричество от 2027 г.  

 

 

fallback
fallback
Последни