fallback

Nissan отказа да признае Renault за компания-майка

Алиансът между производителите остава на досегашното ниво

Акционерите на автомобилната компания Nissan Motor Co Ltd проведоха традиционното си годишно събрание тази седмица. На срещата, наред с всичко останало, бе поставен въпроса за признаването на френския концерн Renault SA, който държи 43 процента от акциите на японския производител, за компания - майка.

Може би очаквано, предложението е било отклонено, като основният посочен мотив е, че това може да разкрие подробности за капитала и бизнес съюза на автомобилните производители. По този начин алиансът ще продължи да бъде неравен, тъй като Nissan притежава само 15 процента дял без право на глас в Renault.

Както отбелязва изданието Autonews, разкриването на основното споразумение за възстановяване на алианса Renault-Nissan би могло да хвърли светлина върху мащаба на дългогодишното партньорство, създадено преди 23 години. Сделката отдавна е източник на напрежение, тъй като позволява на Renault да увеличи собствеността си върху Nissan.

През април се появиха слухове, че Renault Group обмисля да продаде част от дела си в Nissan Motor Co. Това би трябвало да донесе на френската страна милиарди долари, които могат да бъдат инвестирани в електрификацията на моделната линия, и освен това би могло да облекчи напрежението между партньорите. Към момента, обаче, тази информация не е потвърдена.

Ситуацията с двата производителя се усложни допълнително с ареста и последвалото бягство на Карлос Гон - бившия ръководител на алианса Renault-Nissan. Той се укрива в Ливан от 2019 година и обвинява японските власти в заговор с ръководството на Nissan, което се противопостави на сближаването с Renault. Освен това Гон яростно критикува настоящата политика на автомобилния производител.

Към настоящият момент Renault притежава 43-процентов дял в Nissan, който по сегашните нива се оценява на 983,5 милиарда йени или 7,1 милиарда евро. Делът на Nissan във френския концерн, както споменахме, е само 15%.

fallback
fallback
Последни