fallback

Lucid Air постави рекорд по пробег за сериен електромобил

Седанът успя да измине над 1100 км без допълнително зареждане (ВИДЕО)

Електрическият седан Lucid Air, представен през 2020 г., в своята версия с най-дълъг пробег е в състояние да измине повече от 800 км с едно зареждане. Оказва се, че с използването на специална техника електромобилът може да покрие още по-голямо разстояние – 1106,2 км.

По паспорт пробегът на Lucid Air във версията Dream Edition Range с едно зареждане е 837 км, което е със 185 км повече от Tesla Model S Long Range. Американските блогъри от YouTube-канала The Kilowatts обаче доказаха, че седанът може да измине и повече, като използваха специална техника - „хипермайлинг”, която е насочена към максимизиране на енергийната ефективност.

За целта блогърите избраха участък от обикновен път в щата Юта, по който електрическият автомобил се движеше със скорост от 43 км/ч. При избора на маршрут бяха оценени състоянието на асфалта, трафика и, за всеки случай, близостта на зарядните станции, а шофьорът се сменяше на всеки три часа. По време на теста, който е продължил повече от ден, се е наложило да се смени волана на електромобила. А това, според блогърите, заедно с неблагоприятните метеорологични условия, е намалило сериозно пробега на колата.

Първоначално екипът се е прицелил в световния рекорд на Гинес за изминатото разстояние от електрически автомобил без слънчеви панели - 1607 км. Той е дело на експерименталния прототип The Phoenix, който специално е построен от рециклирани материали. Батерията на Lucid Air е била напълно разредена след 1106,2 км, което е далеч от целта, но е достатъчно за световен рекорд на сериен електромобол, движещ се по обществен път.

fallback
  • #5
    Де Бил ( преди 1 година )
    Безсмислен, нагласен, манипулиран тест, нямащ нищо общо с реалните условия. А най-големият тестис е, че по време на този "тест" се е наложило да бъде сменен ???воланът!!! Ще падна от смех! :-)
  • #4
    Sameman ( преди 1 година )
    Мерцедеса е експериментален прототип, който не прилича на нормално кола дори. Сравнението е доста неуместно. А това в статията е супер лукс, с доста добра външност и интериор.
  • #3
    Специално за миндили ( преди 1 година )
    Мерцедес EQXX измина над 1000 км със средна скорост от 90+ километра по публичната пътна мрежа като при пристигането си на крайната дестинация акумулатора е бил с оставащи 15% батерия - около 140 км още. Едно зареждане, 1140 километра, средна скорост 90+. Лузърите да го ухат
  • #2
    Тинтири-минтири ( преди 1 година )
    Най-добре е да я бутат :D Пак ще харчи ток, ама поне 1500 ще стигне :D
  • #1
    кеф ( преди 1 година )
    Бай бай Мъски
fallback
Последни