fallback

Защо Volkswagen назначи овце на работа?

В американския завод на компанията има цели 50 животни

Много хора са заети в автомобилната индустрия по света, но се оказва, че в нея участват и животни. Пример за това е заводът на Volkswagen в САЩ , където работят 4000 души... и стадо от 50 овце.

Колкото и странно да звучи, животните не са там за красота, а наистина участват в работния процес. В случая овцете са заети със сектора за слънчева енергия, който беше открит през 2013 година. Тогава заводът на германския производител в Чатануга (Тенеси) беше оборудван със слънчеви панели, като общо 33 600 модула са поставени на полето и осигуряват 9,5 мегавата, което е около 12,5% от нужната на предприятието електроенергия.

Полето, на което стоят батериите, е засято с трева, а това предотвратява ерозията. Но пък ако батериите бъдат засегнати, то ще се наложи ремонт. Затова и тревата трябва се коси, за да не блокира светлината от слънцето, която засяга устройствата. Тук на помощ идва овцете, които се грижат това да не стане.

„Пасенето на овце е ефективен и икономичен начин за контрол на растителността и свеждане до минимум на рисковете от ерозия. Овцете ядат трева и я тъпчат“, обяснява ръководителят на проекта Лоран Шаленбергер.

Едно от основните предимства на животните е, че скубят трева дори на труднодостъпни места, а също и естествено наторяват полето. Козите, например, не са подходящи за такава работа, тъй като тези животни обичат да се катерят по слънчевите панели, а също и да дъвчат жици.

fallback
  • #4
    Идея ( преди 2 години )
    Като свършат овцете...Да назначат тапири
  • #3
    Бат Рамбо ( преди 2 години )
    Каквито клиентите такива и работниците.
  • #2
    Carlover ( преди 2 години )
    Нито е по-технологично, нито по-контролируемо.По-евтино е. Няма нужда от човешки труд, косачки и тримери, нито от автоматизирани машини и съоръжения и периодичната им поддръжка.Животните се изхранват, а терена се поддържа. А когато наистина има нужда от цялостна аграрна поддръжка на терена, тя се извършва много по-рядко. Разходите са сведени до минимум.Не оставайте с впечатление, че причините или целите на една корпорация и собствениците й са базирани на нещо различно от пари.
  • #1
    то в сащите ... ( преди 2 години )
    е все едно дали ще назначиш овце, крави или хамериканци!
fallback
Последни