fallback

BMW iX е първият електромобил с диамантени говорители

В списъка с опции за кросоувъра влиза и аудиосистема Bowers & Wilkins Diamond Surround Sound

Кросоувърът BMW iX е първият електромобил, оборудван с аудиосистема Bowers & Wilkins Diamond Surround Sound с нискочестнотни говорители Diamond Dome.

Думите diamond (диамант) и dome (купол) неслучайно попадат в името - куполите на високоговорителите действително са направени от диаманти. Те са изкуствени, като са покрити със защитен слой платина. Същата технология се използва за най-модерните акустични системи на производителя, както и в звукозаписното студио Abbey Road Studios, разположено на едноименната улица в Лондон.

Системата Bowers & Wilkins Diamond Surround Sound с мощност 1615 вата се предлага като опция за BMW iX, като разполага с 30 колони. Осем от тях са интегрирани в подглавниците на предните и задните седалки. За възпроизвеждането на високите честоти отговарят два "диамантени" високоговорителя и три, които има мрежа от шлифована, неръждаема стомана. Тези колони са със спираловидни канали Nautilus, които разсейват звуковите вълни и намаляват изкривяванията на звука.

Средночестотните колони са 5 на брой, като всички са оборудвани с дифузьори от армирани влакна, като целта е максимално подобряване на звука. В допълнение iX разполага с две централни колони и два суббуфера, поставени под задните седалки. Освен това, за първи път Bowers & Wilkins поставя в автомобил вибриращи високоговорители (4D-шейкъри), които подобряват възприемането на басите дори при слаб звук. Досега това се е използвало само при домашни акустични системи.

Снимки: BMW, Bowers & Wilkins

fallback
  • #9
    Ватов ( преди 2 години )
    с мощност 1615 вата :D Ех тия ватове за нищо ги нямат. С 1600вата ще направя сватба с 200 човека и няма да се чуват какво си говорят.
  • #8
    Гош ( преди 2 години )
    Тва е БМВ, само най доброто!
  • #7
    анонимен ( преди 2 години )
    B&W е силно надценен продукт а поставянето им в автомобил говори единственно за маркетинг
  • #6
    анонимен ( преди 2 години )
    Преди 25 години имах е30 , реших и смених фабричния касетофон Blaupunkt с компакт диск на Clarion и льохмана , който го поставя ,ме пита :" Тия какви са , не съм ги чувал?":)))
  • #5
    sameman ( преди 2 години )
    В момента в който чух колони B&W (не в кола), нещата и разбирането за звук претърпяха съществени корекции. БМВ няма да коментирам, но тази бранд за звук е нещо забежително.
  • #4
    анонимен ( преди 2 години )
    Невъзможно е някой да направи по-голям бо к лук от р(лай) но, дори китайските автомобили са по-хубави, а БМВ е космос.
  • #3
    Рено ентусиаст ( преди 2 години )
    бо кл ук със слаби характеристики компенсиращ с глупости
  • #2
    Бръм ( преди 2 години )
    Еххх и диамантите не са това което бяха :)
  • #1
    анонимен ( преди 2 години )
    Нищо не казахте за цената на тази екстра. Да не струва два пъти повече от самия електромобил, предвид цената на аудиосистемата от съседната статия за кемпера, която струваше 300 хиляди долара?
fallback
Последни