fallback

Невероятно - в Китай има Seat Ateca, която струва 11 000 евро

Компактният кросоувърът се предлага под марката Jetta

Моделите на луксозни марки като Rolls-Royce, Porsche и Land Rover често получават „китайска“ версии. Това не е изненада, тъй като и много японски производители предлагат автомобили, чийто дизайн е вдъхновен от популярни европейски модели.

Оказва се обаче, че не само скъпите брандове може да бъдат„клонирани“. Новият Jetta VS5 до голяма степен повтаря европейския Seat Ateca. Тук обаче приликата е напълно легитимна и съответно разрешена от производителя на оригиналния кросоувър.

Това става ясно още от името Jetta, което Volkswagen използваше за свои седан, продаван допреди няколко години в Европа без особен успех. В Северна Америка и Китай обаче ситуацията с него е много различна, като той се радва на сериозно търсене. В Китай той е толкова популярен, че Volkswagen кръсти на него цяла марка.

Всъщност, този бранд представлява входно ниво за клиентите на Volkswagen, като моделите му се сглобяват в Ченду, където германците имат съвместно предприятие с местната компания FAW. Това обяснява и силната връзка със Seat, която е собственост на Volkswagen.

Моделът VS5 също използва същата платформа на Volkswagen - MQB, която е в основата на VW Golf, Skoda Octavia и Audi Q3. Кросоувърът с дължина от 4360 мм се задвижва от 1,4-литров бензинов двигател със 150 к.с., който се съчетава с 5-степенна механична или 6-степенна автоматична скоростна кутия. При оригиналния Ateca се предлага 7-степенна DSG.

Цената също е доста различна, тъй като при VS5 тя започва от 84 800 юана (11 101 евро), докато базовата Ateca струва минимум 24 150 евро. Гамата Jetta включва още VA3 (на снимката) - компактен модел на базата на Skoda Rapid, и VS7 - 7-местен SUV, построен на базата на Seat Tarraco и Skoda Kodiaq.

Снимки: Jetta

fallback
  • #2
    анонимен ( преди 2 години )
    Заводът, който ги сглобява се нарича FAW (легендарните крилати ракети V1 и V2 на Вернер фон Браун)?
  • #1
    Иво ( преди 2 години )
    Дискриминация.... и ние в България сме бедни... да пуснат и за Нас за по 11к евро....
fallback
Последни