fallback

Tesla понесе огромен удар в Европа

Фабриката край Берлин няма да бъде завършена навреме

Американският производител Tesla се сблъсква с огромни проблеми при изграждането на новата си „Гигафбрика“ край Берлин, съобщава германското издание Automobilwoche и посочва, че повечето основни сгради на територията на завода все още не са построени.

Според информациите, по-рано тази седмица Tesla е уведомила Американската комисия за ценни книжа и борси, че може да не спази сроковете за строителство заради проблеми, включително спазване на нормативните изисквания, поръчки, наемане на персонал и ограничения във веригата за доставки. Компанията също така се сблъсква с проблеми с „темпото на въвеждане на производственото оборудване и процеси онлайн с възможност за производство на висококачествени единици в големи мащаби“.

Плановете на Tesla предвиждаха, заводът да заработи в средата на 2021 година, като там ще се произвежда кросоувърът Model Y, както и нови батерии от поколение 4680. Проблемите на компанията се увеличават и от факта, че тя може да не получи държавна помощ от местните власти. Наскоро Европейската комисия одобри отпускането на помощ на Tesla, BMW и други производители на електромобили, което са им помогне за увеличаване на производството. Очакваше се, че американската компания ще получи 1 млрд. евро.

Говорител на германското Федерално министерство на икономиката заяви, че окончателна цифра за помощта все не е определена. „Не можем да потвърдим циркулиращите в пресата цифри за финансиране за Tesla. Понастоящем все още не е определен окончателен размер на финансирането за отделни проекти", заяви предсдтавителят на министерството.

Снимка: Tesla

fallback
  • #22
    Тинтири-минтири ( преди 3 години )
    Смеш, много сте ми забавни с това КПД... чудя се как да ти го обясня. Това е като да имаш съд с отвор 1 и 1/2 цол, през който може да тече 10 л/мин и маркуч с 3/4 цол с дебит 3 литра - КПДто на съда е едно голямо нищо докато не смениш маркуча за пълнене ;) Ел мотора може да има КПД но докато го храниш с батерия си е бошлав системото КПД е с обема на "маркуча". А тва с хиперлупа са идиотщини - 3 км тръба - ОК, безумно скъпо но възможно пожелавам ту късмет с 3000 км такава - гига нерентабилно!
  • #21
    7 ( преди 3 години )
    Като искат чистота и не замърсен въздух, да не се работи в петък и понеделник и да ми платят заплатата те, вместо да наливат милиарди в субсидии и други не доказано ефективни мерки като ел. коли.
  • #20
    Обективен ( преди 3 години )
    Не се усети Илон да направи завода е БГ. Само едно чекмедже щеше да трябва да пълни и фабриката щеше да е готова вече.
  • #19
    Хи хи ( преди 3 години )
    Че то южносфриканчето мошеник "визионер" кога е спазил нещо?!))) Освен опразването на джобовете на балъците " новатори" ха ха
  • #18
    Готин ( преди 3 години )
    Истинският удар за електромобилите вече е нанесен от германска фирма с изобретението и за пастообразен водород с енергийна плътност 10 пъти по висока от настоящите батерии и многократно по малко тегло и обем. Завода за касети с пастообразен водород е вече в строеж.
  • #17
    TSLA ( преди 3 години )
    До Господина с архаичния ник. Конструктивен диалог? Бях силно ентусиазиран, обаче чух "ауспух" и ме изгуби окончателно.
  • #16
    TSLA ( преди 3 години )
    "Огромен удар" понесли, обаче им били гласувани един милиард евро :DДо долния: субсидиите ще спрат тогава, когато когато целият европейски автопарк се движи от електромагнитни силови полета. Дотогава много работа, пари и зарядни станции ни чакат ;););)
  • #15
    к. к. ( преди 3 години )
    Кога ЩЕ СПРАТ субсидиите за електрическите недоразумения?Вместо своб. пазар и свободна конк_ уренция новите *** в икономиката ни връщат в епохата на милиционеро-социализма.Откъде-накъде някакви бюрократи ще хвърлят милиардите,които се събират от нас,данъкоплатците,за тоя,дето духа?Ще се борят с СО2,един от най-полезните газове в атмосферата.Вместо да го увеличават,те ще го намаляват.Вместо да се стремим към по-топъл климат,*** планират да затъмняват слънцето,да ни изстудяват!Падение!
  • #14
    к. к. ( преди 3 години )
    Голямата пирамида(ТеслА) дялна вчера малката пирамида(биткойн) и малката подскочи. Кога ли ще дойде Видов ден? Не и докато има *** да си хвърлят парите в пирамиди...
  • #13
    жалко но факт ( преди 3 години )
    Това е показателно за европейската промишленост- даже в Германия не могат да съберат достатъчно производствени мощности и да завършат на време един значим проект, а в Китай я "нахвърляха за нула време" . Представете си ако бяха взели да строят завода на ВАГ в България.
fallback
Последни