IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Eто защо не трябва да се прегазват реки след дъжд

Opel Frontera бе отнесен от водата край Симитли. Шест задължителни правила в такива случаи

Дори и безобидните български рекички могат да бъдат доста опасни след проливни дъждове, както се убеди днес един злополучен шофьор край Сандански. Водачът на сив Opel Frontera опитал да премине през брода на река Градевска около обяд, но автомобилът му бил отнесен от придошлите води и се заклещил в дървен пешеходен мост.
 
  
Симитли, придошла река, Opel
Снимки БГНЕС
  
  
За щастие шофьорът успял да се измъкне невредим. След половин час силата на водата скъсала моста и опелът бил изцяло потопен. Пристигналите аварийни служби прецениха, че изваждането на колата при сегашните условия е твърде рисковано.
    
    
Симитли, придошла река, Opel


Дъждовете са създали усложнения в редица населени места. Край Благоевград нивото на река Струма се е покачило с метър и половина. В софийския квартал Нови Искър има евакуирани къщи заради наводнения. В района на Трън река Ерма излезе от коритото си. Във Варна също има наводнени булеварди.

Експертите категорично не препоръчват пресичане на реки след изобилни дъждове, дори и реките да не са особено големи. Ако все пак прекосяването е абсолютно наложително, трябва да спазите няколко основни правила.


Симитли, придошла река, Opel
  
  
Първо, да се уверите, че и всмукателният колектор на двигателя, и ауспухът са над нивото на водата. Второто не е чак такъв проблем, стига двигателят да не угасне. Но ако това се случи - а по хлъзгавото речно корито не е изключено - тогава водата може да проникне през ауспуха до мотора и да предизвика т. нар. "хидроудар", който е унищожителен за агретата.

Второ, да проверите дали склонът на отсрещния бряг е достатъчно полегат, за да можете да се изкачите по него.
 
 
прекосяване на река
  
  
Трето, да проверите какво е дъното и колко силно е течението. Има само един сигурен начин да го направите, и той е да нагазите внимателно в реката с крака. Ако успявате да устоите на течението, вероятно и колата ви ще може. Ако не можете да се задържите на крака, няма никакъв смисъл да опитвате с колата.

Четвърто, внимавайте със скоростта. Разумната политика е да навлезете във водата бавно и след това да развиете повече скорост. Много хора се засилват от брега и в резултат се стига до аквапланинг и отнасяне от течението. Ако колата ви е с 4х4 - а с друга е неразумно изобщо да опитвате такова приключение - първо включете понижаващата предавка. Скоростта трябва да е такава, че да образува вълна пред и встрани от автомобила.
 
  
прекосяване на река


Пето, при благополучно излизане на другия бряг не гасете двигателя - оставете автомобила да работи поне 10-15 минути, за да изсъхнат по-бързо намокрените компоненти.

И накрая, ако опитът не успее, запазете хладнокръвие, измъкнете се от колата и се покатерете върху покрива или капака. Много хора подценяват силата на водата и се опитват да доплуват до брега, и така се стига до удавяния.

 

0 от 500
  • #7
    0 rate up comment 0 rate down comment
    до 6 ( преди 3 години )
    Глупости на търкалета. Естествено, че има друг път. Трябва да се изминат още два километра и кусур, и да се похаби бензин за 20 стотинки, затова овчата глАва е решила да прецапа
  • #6
    0 rate up comment 0 rate down comment
    До анонимен номер ед ( преди 3 години )
    Моста там е направен от едно срязано дърво паднало между двата бряга на реката и наковани няколко дъски по него. Човека е опитал да мине реката за да се прибере вкъщи, а пътя минава през реката, няма друг, много говорите без да знаете ...
  • #5
    2 rate up comment 0 rate down comment
    друго важно ( преди 3 години )
    По възможност не пресичайте под 90 градусов ъгъл (точно напречно). Гледайте движението да е и по посока на течението - влезте във водата по-нагоре (по течението) от точката на която искате да излезете на другия бряг.
  • #4
    2 rate up comment 1 rate down comment
    :) ( преди 3 години )
    Ей затва режима за издаване на огнестрелно оръжие е толкова тромав, за да не може всеки *** да си купи пищов.За жалост, дават книжки на всякакви плиткоумни ***, които после правят повече бели отколкото ако стрелят с пищов.
  • #3
    19 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Абе добре сте пуснали статията, но за бай Патрон правила не важат - това дюни, преспи , реки , морета- за него всичко е до колене.
  • #2
    17 rate up comment 0 rate down comment
    Гледайте скоростта. ( преди 3 години )
    Не само дълбочината ами и скоростта на водата е от значение. В бърза вода над 60см не се влиза! Човек нагазил до коляно в бърза вода не може да стои прав и го повлича. И с колата е същото тъй като съпротивлението странично е голямо. А ако водата е бавна и спокойна и дъното е твърдо и каменисто може и над метър да прегазиш без проблем ако джипа има шнорхел.
  • #1
    22 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Умникът с Фронтерата трябва да възстанови и моста, който иначе би издържал