fallback

Audi представи компактен хибриден SUV

Версията Q3 45 TFSI се задвижва от агрегата на VW Golf GTE

Audi предлага хибридни версии на кросоувърите си Q5, Q7 и Q8, а сега към тях се присъединява и компактният Q3 във версия 45 TFSI. SUV-моделът ще се предлага и в купе вариант, който се казва Q3 Sportback 45 TFSI e.

Продажбите и на двете версии ще стартират през януари 2021 година, като задвижването е същото като на VW Golf GTE. Това означава мощност от 245 к.с., като и двата варианта изминават до 61 км само на електричество (по цикъла NEDC) или 51 км (Q3) и 50 км (Q3 Sportback) според стандарта WLTP.

Двигателят с вътрешно горене е 1.4 TFSI развива 150 к.с., като е комбиниран с електрически мотор с 85 кВт (116 к.с.). Скоростната кутия е S-tronic с 6 предавки, която изпраща мощността към предната ос. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 7,3 секунди, а максималната скорост е 210 км/ч.

Стартирането на кросоувъра винаги е на електричество, освен при силен студ. Максималната скорост на движение само на ток е 140 км/ч. В хибриден режим системата сама регулира съвместната работа на бензиновия двигател и електромотора, който помага при изпреварване и преодолява турбо-ямата.

С натискане на бутон EV шофьорът може да превключва между хибридно и електрическо движение. Литиево-йонната батерия с капацитет 13 кВт/ч е поставена под пода над задната ос. Тя се зарежда с променлив ток от 400-волтов контакт за 3 часа и 45 минути, като пробегът може да се командва от смартфон чрез приложението myAudi.

Стандартното и двете версии получават 17-цолови джанти, докато 18-, 19- и 20-цоловите се предлагат като опция. Водачът може да избира между нормален и виртуален дисплей, който се предлага в два различни размера. Има и 10,1-инчов сензорен екран на мултимедийната система. В оборудването влизат още LED-фарове и двузонов автоматичен климатик.

Хибридната версия на Q3 струва точно 46 000 евро, докато Q3 Sportback е с 1400 евро по-скъпа, като и за двата варианта се предлага субсидия от властите в Германия от 6750 евро.

Още снимки и а двете версии - вижте в галерията:

Снимки: Audi

fallback
  • #5
    expert ( преди 3 години )
    И кога е било това? Защото като гледам сайта им в Германия, едва от година и половина имат хибриди в гамата си. Или казваш те тайно ги продаваха, под тезгяха, за "свои" хора ...:-)
  • #4
    анонимен ( преди 3 години )
    Тези пък са такива нещастници, думи нямам! Не спряха да крадат от Тойота и Рено.
  • #3
    Nev ( преди 3 години )
    Абсолютно безмислен автомобил, поне според мен! Нито има приемущество с пътен просвет, нито с вместимост, нито каквато и да е било друго практическа характеристика, сравнен със обикновенно А3 например.
  • #2
    анонимен ( преди 3 години )
    Тези чупят барометъра с цените си, за смешна малка кола 150 коня понеже била "премиум" и искат 150 бона. Не ми се мисли тази която е RS версията 300 коня колко ще струва.
  • #1
    анонимен ( преди 3 години )
    За пасивния в модерното семейство.
fallback
Последни