fallback

Bentley става напълно електрически, Ferrari - не

Двете марки разкриха плановете си за електрификация

Британският производител на луксозни автомобили Bentley обяви, че ще прекрати производството на двигатели с вътрешно горене през близкото десетилетие. Най-късно през 2030 година цялата гама на марката ще се състои от електромобили, заяви главният изпълнителен директор на Bentley - Ейдриън Холмарк.

Той беше категоричен, че компанията му ще продължи да бъде сред лидерите в луксозния клас, като вече се подготвя не един, а цяло семейство електромобили. Първият от тях ще бъде готов през 2025 година, като за него ще се използва напълно нова платформа. Година по-късно гамата на Bentley ще бъде само от хибриди и електромобили, а до края на десетилетието марката ще се откаже от използване на двигатели с вътрешно горене.

"Бъдещето на Benyley е изцяло електрическо. Това е пътят, който е поела автомобилната индустрия и ние искаме да бъдем начело на промените. Разговаряме с клиентите си и 55% от тях имат интерес към покупката на електрическо Bentley", разкрива Холмарк.

В същото време друга марка, произвеждаща скъпи автомобили - Ferrari, няма намерения за отказ от двигателите с вътрешно горене. Това заяви нейният генерален директор Луи Камилиери пред инвеститорите в компанията. 65-годишният шеф на италианския производител е уверен, че до края на живота му Ferrari ще предлага автомобили с двигатели с вътрешно горене.

"Въпреки глобалната мода към електрификация, която обхвана всички водещи производители, Ferrari няма да бърза с отказа си от двигателите с вътрешно горене и те ще останат основна част от автомобилите ни", категоричен е Камилиери.

Той все пак уточни, че компанията му планира създаването на "зелена" суперкола, която ще получи по един електромотор на всяко колело. Нейното излизане на пазара може да стане факт най-рано през 2025 година, тъй като инженерите на Ferrari продължават да се сблъскват с огромни проблеми при разработката.

"Днешните технологии е са достатъчно развити, като това се отнася най-вече за конструкцията на акумулаторите, които се зареждат прекалено бавно и не могат да осигурят достатъчен пробег", каза още шефът на Ferrari

Снимки: Bentley, Ferrari

fallback
  • #3
    Бай Ганю ( преди 3 години )
    В джънбото до бул България има електрически фераритя с 2 км пробег да отидат ,,инженерите,, на фераря да видят как са сглобени щом имат ,,огромни проблеми,, при разработката :-)
  • #2
    Върховенство и мощ ( преди 3 години )
    Ферари нямат стигане - израз на съвършенство в най-висша степен
  • #1
    анонимен ( преди 3 години )
    инженерите на Ferrari продължават да се сблъскват с огромни проблеми айде стига глупости. Вчера като си обявиха куортъра акциите им скочиха рекордно. Вие тук ги изкарахте дъното. Нормално, не са немска марка...
fallback
Последни