fallback

Американска хиперкола подобри световния рекорд за скорост

SSC Tuatara е развила 483 км/ч, но постижението още не е потвърдено официално

Телевизионната компания KPVM от град Пeръмп в американския щат Невада съобщи за нов скоростен рекорд, поставен на намиращата с близост до него автомагистрала State Route 160. Според екип на телевизията, хиперколата SSC Tuatara е подобрила най-доброто официално постижение за сериен автомобил - 447 км/ч в две посоки на движение, което Koenigsegg Agera RS записа през 2017 година.

Рекордът на шведския автомобил беше поставен на същата отсечка от трасето. Тогава Koenigsegg използва клиентска Agera RS с допълнителен пакет за увеличение на мощността, благодарение на който 5,0-литровият туин-турбо V8 двигател развива 1360 конски сили и 1371 Нм въртящ момент. В едната посока хиперколата разви 437 км/ч, а в другата - 457 км/ч. Така официалното постижение беше фиксирано на 447 км/ч.

Според информацията на KPVM, американската SSC Tuatara е развила 483 км/ч (средна скорост в двете посоки), но засега от компанията-производител не са потвърдили това. Купето се задвижва от 5,9-литров V8 с два турбокомпресора и система за впръскване с две дюзи на цилиндъра. На стандартен бензин колата развива 1369 конски сили, а на биеотанол Е85 - 1774 конски сили.

Двигателят е свързан със 7-степенна "роботизирана" скоростна кутия Automac Engineering. Ускорението от 0 до 100 км/ч при Tuatara отнема 2,5 секунди, а разстоянието от 1/4-миля се изминава за 9,75 секунди. Суперколата е проектирана за скорост от 312 мили в час (502 км/ч).

Не е изключено Tuatara да е подобрила и абсолютния рекорд, поставен от прототипа Bugatti Chiron на изпитателния полигон на Volkswagen в Ера-Лесинг. Доработеното с помощта на компанията Dallara купе успя да развие 304,773 мили в час (490,484 км/ч), но само в една посока. Втори опит не беше направен, тъй като изпитателите решиха, че трасето не е достатъчно безопасно и така рекордът не беше признат официално.

Снимки: SSC North America

fallback
  • #1
    Хи хи ( преди 3 години )
    MAGA ръйш ли....
fallback
Последни