fallback

Най-скъпата Pagani постави впечатляващ рекорд

Суперколата Huayra Roadster BC записа най-бърза обиколка на „Спа“ (ВИДЕО)

Компанията Pagani се похвали, че моделът Huayra Roadster BC е поставил рекорд за най-бърза обиколка на белгийската писта „Спа-Франкоршан“. В началото на септември суперколата е изминала 7-километровото разстояние на трасето за 2:23,081 минути, което е най-добрият резултат за автомобили, които могат да се използват на обществени пътища.

Предишният рекорд принадлежеше на McLaren Senna, като той беше поставен в края на 2019 година. Тогава британският пилот Дънкан Тапи даде време от 2:24,82 минути. Така той подобри постижението на развиваща 1341 конски сили хиперкола Koenigsegg One: 1 (2:32,14 минути).

За изпитанията на на роудстъра Huara компанията Pagani беше направила 6 прототипа, които са навъртели над 350 000 километра. От тях 45 000 са изминати по европейски състезателни трасета. Част са именно на пистата „Спа“, където автомобилът е подложен на тежки скоростни натоварвания. Въпреки влажната писта, шефът на компанията - Хорацио Пагани, е дал разрешение да атака на рекорда.

„По време на тестовете разбрахме, че автомобилът е готов за рекорд. Бързо се посъветвахме с Хорацио и въпреки, че условията не бяха добри, успяхме да поставим рекорд от втория опит. „Спа“ е много трудна писта, но управляемостта и сцеплението на Roadster BC задминаха всичките ни очаквания“, коментира тест-пилотът Андреа Палма.

В Huayra Roadster BC е поставен 6,0-литров V12 от AMG, който развива 800 к.с. (с 50 повече от BC Coupe). Мощността се предава на задните колела от секвенциална скоростна кутия Xtrac с един съединител. Теглото на автомобила е 127 кг. Предвижда се да бъдат произведени 40 бройки, като всяка ще струва минимум 3,5 млн. щатски долара.

Снимка и видео: Pagani

fallback
  • #8
    анонимен ( преди 3 години )
    127кг тва да не е Мотопед бе
  • #7
    анонимен ( преди 3 години )
    поредната супернеграмотна статия
  • #6
    ЦигАни ( преди 3 години )
    Тия са адски кичозни, много скъпи и с безумно скъпа и честа поддръжка. Никой не ги кара - държат се само като инвестиция, тъй като дори 10 хил. км са твърде много за такъв автомобил. Да си ги карат (държат в гаражите) със здраве!
  • #5
    Ken ( преди 3 години )
    То и в Champs-Еlysееs няма Н, но се произнася и пише Шан-з-Елизе.Заради специфични букви от френския отряза предния коментар.
  • #4
    Ken ( преди 3 години )
    То и в Champs-
  • #3
    Автомобилен фен ( преди 3 години )
    Попринцип не е ли Франкочамп, а не Франкоршан?
  • #2
    127 ( преди 3 години )
    127 кг, като скутерче, само мотора е двойно
  • #1
    carpe_diem ( преди 3 години )
    Къде в Spa Francorshamps видехте "н" накрая? :DЯсно, че сигурно никой там не разбира френски, ама то и нема нужда чак толко...
fallback
Последни