IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Илон Мъск стана по-богат от Уорън Бъфет

Шефът на Tesla оттегли подкрепата си за президентската кандидатура на рапъра Кание Уест

Шефът на Tesla Илон Мъск вече е по-богат от легендарния инвеститор Уорън Бъфет, показва индексът Bloomberg Billionaires. Само в петък състоянието на Мъск се увеличи с 6.1 милиарда долара заради 11-процентовия ръст в акциите на компанията. Предприемачът вече е и пред фигури като Лари Елисън (Oracle) и Сергей Брин (Google).
    
   
Илон Мъск, Tesla

Само за няколко часа в петък състоянието на Илон Мъск се увеличи с над 6 милиарда долара
 
 
Общото състояние на 49-годишния Мъск в момента се изчислява на 70.5 милиарда долара. От тях около 15 милиарда идват от акциите му в компанията за космически изследвания Space X, но основната част се пада на ценните му книжа в Tesla, където Илон притежава около една пета от капитала.

Само от началото на годината акциите на Tesla са поскъпнали с 269%. Благодарение на това Мъск изпълни една от поставените в договора му цели и получи нов пакет акции като бонус, на стойност 595 милиона долара.

Уорън Бъфет, наричан Оракула от Омаха, натрупа колосално състояние с прозорливи борсови инвестиции и за кратко дори бе най-богатият човек в света, изпреварвайки Бил Гейтс. Също като него обаче и Бъфет раздаде значителна част от богатството си за благотворителност - включително 2.9 милиарда долара, дарени миналата седмица. В класацията на мултимилиардерите пред него излязоха още Стив Балмър, бившият шеф на Microsoft, Пейдж и Брин от Google, както и индийският магнат Мукеш Амбани.

Състоянията на технологичните иноватори обаче са доста несигурни, предупреди Майк Новограц, опитен анализатор и инвеститор. Според него моментните цени са много над реалните възможности и се задава неминуемо сгромолясване. "Намираме се посред ирационалeн ентусиазъм - това е балон", казва Новограц, цитиран от Bloomberg. "Икономиката се задъхва и забавя, Ковид е още надвиснал над нас, и въпреки това технологичните акции чупят рекорди всеки ден. Това е класически спекулативен балон".  
  
  
Илон Мъск, Кание Уест

Подкрепата на Мъск за Кание Уест продължи само до първия път, в който рапърът си отвори устата пред журналисти

  
Междувременно Мъск намекна, че вероятно ще преразгледа подкрепата си за президентската кандидатура на рапъра Кание Уест. Когато съпругът на Ким Кардашиан обяви плановете си в началото на юли, Мъск му писа в Twitter: "Имаш пълната ми подкрепа". Оказа се, че двамата са обсъждали кандидатура още преди година, а рапърът обяви, че Мъск ще му бъде съветник и директор на националната космическа програма, ако спечели.

Впоследствие обаче Уест даде няколко интервюта, в които обяви, че ваксините били дяволско изобретение, а абортите в САЩ се намирали под контрола на белите расисти. Това и още няколко скандални изявления са принудили Мъск да размисли.
   
  
Кание Уест, Илон Мъск

  
  
Много политически анализатори разглеждат кандидатурата на Уест като опит да се подкрепи сегашният президент Доналд Тръмп, като се отклонят част от гласовете на тъмконожите в големите градове, традиционно подавани в полза на Демократическата партия. В миналото Уест бе публичен привърженик на Тръмп, но сега твърди, че е оттеглил подкрепата си за президента. Мъск за кратко бе дори съветник на президента, преди да се оттегли по свое желание.

0 от 500
  • #2
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Мъск притежава БВП на България за 1,5 година. Всички българи трябва да работят 1,5 половина, за да произведат тази стойност. Браво! Или Мъск е извънземен, или останалите са ***, или капитализмът е отживелица.
  • #1
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Политиката в САЩ се прави изключително от богатите бизнесмени. Там дори процесът е озаконен под формата на открито лобиране.