IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо японските коли имаха чистачки отстрани?

Нестандартната система се появява през 80-те години

Чистачките на предния прозорец са задължителни за всеки автомобил. На моделите от повечето класове се поставя и чистачка на задното стъкло, която е много удобна. Защо обаче на японските коли преди време се появяват и такива устройства на ... страничните прозорци и огледала?


чистачки


Всъщност, моделите за вътрешния пазар в Япония в миналото бяха предназначени за истински ценители. Те са с високо качество, предлагат интересни инженерни решения и впечатляващи опции, като това важи особено за 80-те години на миналия век. Така например, Toyota Crown S130 е първият автомобил с навигационна система, система против буксуване и електронно-управляеми амортисьори.

Японските коли обаче имат и други интересни опции, които не са толкова известни. Сред тях са страничните чистачки с отмиватели, които почистват външните огледала и по този начин осигуряват най-добра видимост на водача. Тази опция може да изглежда странна, като се появява на моделите Toyota Mark II, Chaser и Cresta X80 от 1988 г. По това време Япония записва огромен икономически ръст и клиентите искат невероятни опции за колите си.


чистачки

През 90-те години икономическият ръст се забавя и подобно оборудване започва да става излишно. Чистачки на огледалата обаче се появяват също при модели като Nissan Cima Y31 и Leopard F30, като това е наистина удобна опция, която в XXI век изглежда странно и екзотично.

Впрочем, подобно решение в наши дни определено би облекчило управлението на автомобила в лошо време, когато огледалата бързо се замърсяват и се налага спиране на колата, за да бъдат почистени.



Снимки и видео: YouTube

0 от 500