fallback

Как със седем думи Илон Мъск загуби 14 млрд. долара

Разпродавам всичко, материалните неща те теглят надолу, обяви шефът на Tesla

Верен на принципа "нито ден извън новините", шефът на Tesla Илон Мъск успя да заличи 14 милиарда долара от пазарната капитализация на компанията с един-единствен пост в Twitter. В петък той написа: "Според мен цената на акциите на Tesla е твърде висока" и инвеститорите явно го послушаха, защото само за час ценните книжа поевтиняха с 10 процента.

В четвъртък търговията затвори при 781 долара за акция, а след изказването на Мъск цената падна до 686, като в крайна сметка в края на деня се стабилиза на 701 долара.

Самият Мъск е най-губещият от това развитие, защото ако цената на акциите се бе задържала над 718 долара до края на идната седмица, той щеше да получи първия пакет от предвидените в договора му баснословни бонуси, на стойност около 600 милиона долара. При сегашното развитие бонусът вероятно ще се отложи.

Мъск чака дете от приятелката си Граймс "още в понеделник", както призна сам

Предприемачът чака дете от приятелката си Клер Буше, по-популярна с музикалния си псевдоним Grimes, и даже обяви, че раждането вероятно ще е идния понеделник. В друг туит Мъск обяви, че ще продаде "почти всичките си материални притежания", включително и къщата си, и че "Grimes ми е бясна". "Не се нуждая от пари. Ще се посветя на Марс и Земята. Притежанията само те дърпат надолу".

Освен това Мъск продължава да настоява, че реакцията на правителствата срещу коронавируса е неадекватна и силно преувеличена. След като обяви принудителната карантина за "фашистка мярка", вчера той добави и един туит с цитат от големия британски поет Дилън Томас: "Бунтувайте се срещу умирането на светлината... на съзнанието".

Мъск неведнъж е загазвал заради склонността си веднага да споделя всяка своя мисъл в Twitter. Преди две години той обяви, че смята да изкупи всички акции на Tesla, с което си навлече разследване за пазарна манипулация. В крайна сметка Мъск се отърва сравително леко, с 40 млн. долара глоба.

Той бе принуден също да се оттегли като председател на борда на компанията, и да обещае, че всякакви негови коментари за Tesla първо ще бъдат съгласувани с юристите й.

Мъск обяви, че ще продаде и къщата, в която живее в момента - луксозно имение, принадлежало в миналото на актьора Джийн Уайлдър

Петъчното развитие е особено любопитно на фона на обвиненията ден по-рано от страна на трейдра Дейвид Айнхорн, че Мъск манипулирал счетоводните данни, за да изглежда Tesla по-атрактивна за инвеститорите. Айнхорн се занимава с т. нар. "къси продажби" на Tesla, залагайки на бъдещо поевтиняване на акциите, за да извлече печалба.

 

fallback
  • #3
    бай Ламби ( преди 4 години )
    Маалийййй.....туй лийй жинъта му бре?!?!?! Тцтцтцт...и тя мяза на колите му. Най веке на ония пикап дет се едно съм го издялал с тислътъ.
  • #2
    анонимен ( преди 4 години )
    Простотии!
  • #1
    356 ( преди 4 години )
    Тези жълти, фейк, уж интересни и полезни новини в такива статии са отвратителни и отблъскват сериозните любители на автомобили и не са повод за гордост от журналистическата гилдия!
fallback
Последни