fallback

Почина авторът на дизайна на „първия” Mustang

Гейл Халдерман си отидe от този свят на 88 години

Авторът на първоначалния дизайн на класически Ford Mustang - Гейл Халдерман, почина в медицинския център Upper Valley в град Трой (Охайо, САЩ). В последно време 88-годишният Халдерман се е борил с рак на черния дроб, съобщиха от семейството му.

Гейл идва във Ford през 1953 г. и започва като дизайнер в студиото  Lincoln-Mercury, но качествата му бързо са оценени от ръководството и той е преместен във Ford Design Studio, където започва работа по основните модели на американския бранд. Предложените от него промени се оказват успешни, а през 1957 г. Ford излиза на първо място по продажби, като изпреварва Chevrolet.

Старанието на Халдерман е забелязано и той е назначен за мениджър по дизайна на Ford Design Studio. През 1962 г. на вице-президента на Ford - Ли Якока, му идва идеята за създаването на достъпна спортна кола и той нарежда на три отдела - Ford Design Studio, Lincoln-Mercury и Advanced Design, да започнат работа по дизайна. Скиците на Гейл, както и на останалите дизайнери, са готови през август и са предоставени на шефа на Ford Design Studio – Джо Орос.

Именно една от рисунките на Халдерман става основа за първия макет от пластелин на бъдещия Ford Mustang. Тя е избрана лично от Лий Якока, който описва макета по следния начин: „Изглеждаше сякаш, макетът се движи“. След 12 месеца автомобилът от скицата става сериен, като само за първите 3 дни от старта на продажбите Ford получава 22 000 поръчки.

Успехът е невероятен – през първите 6 месеца на 1964 г. Ford продава 126 000 бройки, а през 1965 г. - над 500 000. След година са отчетени 607 000 продадени „Мустанга“.

Самият Халдерман остава на работа във Ford до 1994 г., а след пенсионирането си превръща хамбара на фермата си в музей, където показва малка колекция от автомобили и дизайнернки скици.

Снимки: Motor

fallback
  • #1
    анонимен ( преди 4 години )
    Мир на праха му! Явно е бил доста добър дизайнер щом толкова много години дизайна на Мустанг е почти непроменен. Освен това е човек, който държи на работата и фирмата на която е отдал живота си. не е типично за западните хора и особено в наше време, където фирмите се сменят непрекъснато. Действа, като японец. При тях фирмата е като семейство. Отдават се изцяло на работата си и фирмата е нещо свято. Бащи,майки, деца се посвещават на една компания и са там до края си.Като религия е отдадеността им
fallback
Последни