IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Лента за спасители – какво представлява и как се образува?

Тези платна на пътя са задължителни в някои страни от Европа от много години. Какви са правилата, които трябва да спазваме там?

Лента за спасители – какво представлява и как се образува?

По темата за така нареченета "спасителната лента" в България не се знае много. Тя представлява функция за пропускане на автомобили на спасителните служби при задръстване, предизвикано например от катастрофа. Идеята е, че линейките и пожарните трябва да пристигнат възможно най-бързо до мястото на произшествието, за да бъде помогнато на пострадалите и да бъдат спасени човешки животи.

В България за тази цел по магистралата се използват аварийните ленти – поне когато те не са заети от шофьори, които искат да надхитрят и изпреварят останалите. В Германия и Австрия действат строги правила за формиране на свободно пространство, през което спасителните автомобили да преминат без никакво забавяне.

Спасителна лента 1

Според една от статистиките, 80 процента от шофьорите имат проблеми при образуването на спасителната лента като изтъкват като основна причина „пречка от други шофьори“. Вероятно доста от тях осъзнават, че самите те са били пречка.

Как се образува спасителната лента?

Ако на път с две ленти за движение се образува задръстване, автомобилите трябва да освободят място в средата за преминаване на аварийните автомобили. На пътища с три и повече ленти за движение аварийната лента се образува между средната и лявата. Шофьорите в ляво трябва да отстъпят възможно най- в ляво, а всички останали трябва да се ориентират възможно най- в дясно. За целта може да бъде използвана и аварийната лента.
Този принцип затруднява някои шофьори, когато на магистралата има повече от една лента.

Спасителна лента 2

Тук валидно е едно просто правило – правилото за дясната ръка. Образуването на спасителната лента наподобява разделянето на пръстите на лявата ръка. Погледнете дланта си и ще разберете, че свободната спасителна лента винаги е между най-лявата (палеца) и всички останали ленти (от показалеца до кутрето).

Спасителните ленти важат в Австрия, Германия, Словения, Унгария и Швейцария, като правилата са почти идентични. В Италия, Хърватия и Словакия например такова правило не важи. В някои държави спасителната лента се нарича „emergency corridor“.

Спасителна лента 3

Снимки: Autorevue

0 от 500
  • #1
    8 rate up comment 0 rate down comment
    .. ( преди 10 месеца )
    На много места по света има отделни ленти за целта, там никой не кара. Обаче, в родните условия, това е нереално. За справка - бус лентата. Много са малко държавите, които са штолкова недисциплинирани като нас.