fallback

Експерти обявиха най-иновативните автомобилни компании

Първа в класацията е Volkswagen, а последна - китайската BAIC

Независимият германски институт Center of Automotive Management (CAM) състави класация на най-иновативните автомобилни производители. Първо място в нея зае германската Volkswagen, а последно - китайската BAIC.

Проучването на CAM се основава на анализ на 1300 вида технически иновации. Данните по тях са обработени през 2018-2019 г. Консолидираният списък е съставен след оценка на представянето на 42 автомобилни групи и 96 марки от Европа, Япония, САЩ и Китай - той обобщава данни за 2500 иновации, появили се на производствените модели от 2016 г. до първата половина на 2019 г.

Най-иновативната компания в Топ 20 е Volkswagen Group: тя е въвела 462 ноу-хау, от които 73 са уникални за индустрията. Стойността на приноса на VW е оценена на 466,9 т. Специално споменаване от CAM заслужиха асистентът за поддържане на движение в избраната лента на Audi Q7, извитият дисплей на Volkswagen Touareg, адаптивният круиз контрол Travel Assist на Passat, последната версия на комплекса MBUX на Mercedes-Benz A-Class, индукционно зареждане на BMW 5-series и асистентът за движение на заден ход на BMW X5.

Второ и трето място в класацията заеха Daimler и BMW. Резултатът им е съответно 184 и 166 иновации. "Силата" на иновациите на германските премиум производители възлиза съответно на 394,6 и 262,5 точки. Американската Tesla заема четвърта позиция: тя има 50 иновации, 23 от които за първи път са въведени в автомобили серийно производство. Челната петица завършва Hyundai.

Снимки: CAM

fallback
  • #2
    анонимен ( преди 4 години )
    Мдааа, Тойота е доста след VW и Hyundai.
  • #1
    анонимен ( преди 4 години )
    Дано това да е последната хвалебствена статия за тази година. От толкова много иновации, човек не може да си запази час в сервиза на ВАГ.
fallback
Последни