fallback

Бизнесмен възражда култова френска марка

Суперхибридът Delage D12 ще бъде първият модел на бранда от 66 г.

Група ентусиасти, обединени в асоциацията The Friends of Delage, заедно с Лоран Тапи (синът на бизнесмена и бивш собственик на футболния "Олимпик" (Марсилия) Бернар Тапи - бел. автор) възродиха френската марка Delage, която съществува от 1905 до 1953 г. и се специализира в производството на състезателни и луксозни автомобили. Дебютният модел на Delage Automobiles ще бъде хибриден суперавтомобил с динамичните характеристики на болид от  Формула 1, който ще бъде показан в САЩ по-късно през ноември.

Моделът ще се казва D12,  наследява характеристиките на оригиналните автомобили Delage и демонстрира технологичните промени в индустрията през последните 66 г. Суперавтомобилът ще бъде оборудван с хибридна система, състояща се от V12 двигател с мощност 900 конски сили и електромотор, развиващ 330 коня.

Създателите на модела са убедени, че Delage D12 ще бъде възможно най-близо до болидите от Формула 1 и това ще бъде един вид почит към победителя от Гран при през 1927 г. Delage 15 S8. Разработването на суперавтомобила е отнело три години, а световният шампион във Формула 1 от 1997 г. Жак Вилньов е участвал активно в създаването му.

Марката Delage е основана през 1905 г. от френския пионер в автомобилната индустрия Луи Делаж. Компанията се занимава с направата на състезателни и луксозни автомобили, самолетни двигатели, а също така успешно се представя във всички видове Гран При. През 20-те г. Delage дори прави опити да се конкурира с Hispano-Suiza. През 1935 г. марката е купена от Delahaye. През 1953 г., поради трудната икономическа ситуация в следвоенна Франция, компанията престава да съществува.

fallback
fallback
Последни