fallback

Как да намерим най-доброто място за паркиране

Или полезните съвети на американски учени в кратко видео

Всички знаем, че намирането на добро място за паркиране на препълнен паркинг в супермаркет или мол може да бъде много трудно. Всеки има своя малка тайна как да намери идеалното място. В повечето случаи това зависи от късмета и времето  - понякога можете да изчакате няколко минути, друг път няколко секунди. По математичен начин двама американски учени успяха да изяснят най-ефективния начин да намерим свободно място.

Във видео, показано от Института Санта Фе, Пол Крапивски и Сидни Реднър публикуват изследователска статия за стратегиите за паркиране. Идеята е в това да се измисли най-добрия начин. Очевидно е, че всички искат перфектното място за паркиране да бъде възможно най-близо до входа и търсенето му и след това излизането да отнема най-малко време. Учените идентифицираха три различни типа хора, които търсят място за паркиране, всеки със собствена стратегия за решаване на този класически проблем, след което показаха чия е най-добра.

"Смирените" шофьори са тези, които биха предпочели да заемат първото празно място, което видят, независимо колко трябва да карат, за да излязат от паркинга - те просто искат да се справят с паркирането възможно най-бързо. "Благоразумните" шофьори пък винаги се опитват да паркират колкото се може по-близо до входа на търговския център, например. И накрая, "оптимистичните" шофьори просто играят комар и искат да паркират точно до входа, ако обаче мястото не е заето, обикалят докато то или друго подобно се освободи.

fallback
  • #1
    анонимен ( преди 4 години )
    за БГ добавяме още една категория - нагли копелетa - заемат инвалидните места най-близо до входа.
fallback
Последни