fallback

Mercedes вдъхна нов живот на исторически модел

Прототипът Vision Simplex е посветен на първия автомобил на марката

От време на време дизайнерите на Daimler предлагат на обществеността прототипи, които приличат повече на произведения на изкуството, отколкото на автомобили. В същото време обаче не забравят за историческото минало на марката Mercedes-Benz. Последната от тези работи, рутинно разсекретена след премиерните фойерверки на изложението във Франкфурт, е посветена на автомобила от 1901 г., известен като Mercedes 35 PS.

Този модел се счита не само за идеологически предшественик на съвременните автомобили на Mercedes, но и за революционна разработка, която до голяма степен определя архитектурните принципи на всички съвременни коли. Създаден от компанията на Готлиб Даймлер Daimler-Motoren-Gesellschaft и инженера Вилхелм Майбах по поръчка на предприемача Емил Йелинек, спортният автомобил е кръстен на дъщеря му Mercedes. Всъщност, така марката получава своето име.

Vision Mercedes Simplex е създаден на принципа на монокока и обединява в себе си исторически детайли със съвременни технологии. Така например, колелата са изнесени извън каросерията, а освен това са полупрозрачни. Самият автомобил пък е снабден с множество екрани, включително и вместо радиаторната решетка.

Мониторът в предната част роудстъра, затворен в масивна рамка от розово злато, служи като средство за комуникация между автомобила и шофьора. Екранът в "салона" на Vision Mercedes Simplex е в състояние да определи от каква информация се нуждае водачът във всеки момент и се фокусира върху нея, без да му пречи да се концентрира върху пътя. Други исторически отправки са, например, двуцветното решение на интериора, предпазните колани и кожената чанта, закрепена в задната част на роудстъра между колелата.

Данни за двигателя на концепта няма: моделът се счита за дизайнерски експеримент, който въплъщава някои от идеите на Mercedes-Benz относно автомобилното минало и бъдеще. "Скулптурата" ще дебютира на дизайнерското изложение във френския град Ница - точно там, където през 1901 г. Mercedes 35 PS печели първата си убедителна състезателна победа.

Снимки: Mercedes-Benz

Още снимки - в галерията по-горе

fallback
  • #1
    Honda ( преди 4 години )
    По грозно нещо не съм виждал!!! Прибича на тутингован файтон, ама са забравили да впрегнат конете.
fallback
Последни