fallback

Китайска електричка влезе в Книгата за Гинес с рекордно пътешествие

Прототипът AIWAYS U5 измина 15 022 километра от Китай до Западна Европа

Рекордът за „най-дълго пътуване на електромобил (прототип)“ бе подобрен от Aiways U5 Engineering. Производителят изпрати своя прототип AIWAYS U5 на 17 юли от Китай, а на 7-и септември той пристигна във Франкфурт.

Дългото 53 дни пътуване премина през 12 държави, преди да завърши навреме за автомобилния салон във Франкфурт. Най-голямото предизвикателство за конвоя е било прекосяването на пустинята Гоби в Китай и на казахската степ – местности, където няма едакватна инфраструктура за зареждане на електромобили.

Високите енергийни нужди по лошите казахстански пътища и преминаването през Южен Урал са поставили трудни задачи пред инженерите. Често прототипите са били зареждани от слаботокови източници през нощта. Това от своя страна е дало възможност на инженерите да оптимизират логиката на зареждане на U5. Те са установили също, че лекият SUV е съвместим с различни стандарти на зареждане и нива на напрежение.

Инженерният екип е бил в постоянен контакт с базата в Китай и е предавал данни за хардуера и софтуера. Сред тях е била информация за топлинното командване на 65-киловатчасовия акумулатор, както и за електромотора, частите от окачването и динамичните свойства. Автомобилът вече притежава европейска хомологация, преди да стъпи на пазара на Стария Континент догодина.

Снимки: Aiways

 

fallback
  • #3
    elo ( преди 1 година )
    Престъпната *** сега ще каже на цивилизованите , че тоя автомобил е създаден от Комунiстически Китай и застрашава Националната им безопасност да бъде забранен продажбата й тъй като е и недемократичен..
  • #2
    До анонимен ( преди 4 години )
    Ами да, ще ги рестриктнат. Само тесла може да е с кръгли джанти ахахах
  • #1
    анонимен ( преди 4 години )
    Сега американците ще им наложат санкции защото са изкопирали формат на джантите и ще забранят продажбата на електромобила на територията на Мексико и Канада.
fallback
Последни