fallback

Kia прави SUV на базата на Rio

Корейците създават нова линия кросоувъри

Kia планира да добави още един модел в SUV гамата си, като в случая става въпрос за кросоувър, базиран на популярния модел Rio, съобщи британското списание Autocar. Корейската марка вече има един модел в този сегмент – Stonic, но с тази версия на Rio, която най-вероятно ще се казва Xrio, се оформя нова линия на кросоувъри.

Квазиофроуд елементите и повдигнатото окачване се приемат добре от купувачите, като Kia вече постави началото на тази линия с Xceed – кросоувър базиран на Ceed.

„Тепърва предстои да разберем дали пазарът ще се раздели на сегменти за SUV модели и кросоувъри, определени от височината на позицията на водача – обясни Дейвид Лаброс, шеф на продуктовото планиране на Kia Европа. – Това ще определи дали ще успеем да го „покрием” с пет модела или четири ще са достатъчни, както и дали някои от тези модели ще са електрически.”

В Kia са уверени, че ако продажбите на Xceed са добри, то лансирането на Xrio ще е въпрос на време, въпреки че главният оперативен директор на Kia Европа Емилио Ерера уточни, че „все още нищо не е решено” за новия модел, но „решението е на масата пред нас”.

Според Ерера, това, че Xceed се кара като лек автомобил и реагира като лека кола, а не като SUV, ще се отрази добре на продажбите на модела и той очаква пред 2021 година да бъде надскочена границата от 100 000 продажби. За 2020 прогнозата му е по-скромна – около 80 000 продажби.

Според класификацията на Kia за SUV моделите и височината на позицията на седене, марката присъства на пазара с 4 модела: Stonic е в B-сегмента и е с ниска позиция, Xceed е в С-сегмента, също с по-ниска позиция на водача, а Niro и Sportage, които също са в C-сегмента предлагат по-висока позиция на седене. Илюстрация: списание Autocar

 

fallback
fallback
Последни