IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо никога да не оставяте бутилка в колата през лятото

Дори уж безобидната минерална вода може да предизвика пожар, твърдят експерти

Защо никога да не оставяте бутилка в колата през лятото

Мнозина от нас имат иначе полезния навик да носят бутилка с вода в колата си. През лятото обаче това крие неочаквани рискове, твърдят експерти от пожарната служба на американския град Мидуест Сити.

Ако бутилката е пластмасова, продължителното й излагане на слънце и високи температури освобождава някои химикали от опаковката и прави водата опасна за пиене. Но съществува дори и по-сериозна заплаха, както установил американският техник по батериите Диони Амучастеги. Докато си седял в камиона по време на обедната почивка, с крайчеца на окото забелязал пушек. Оказало се, че бутилката му с вода фокусира слънчевите лъчи като лупа и постепенно подпалва седалката. Амучастеги премерил температура от почти 101 градуса по Целзий под бутилката.

След това екпертите от пожарната направили своя серия експерименти и потвърждават, че от бутилка с вода наистина може да възникне пожар, особено в горещите дни, когато вътрешността на затворен автомобил спокойно се нагрява до 75-80 градуса.

"Винилът и останалите синтетични материали, от които се прави интериорът на автомобилите, обикновено започват да горят при около 235 градуса по Целзий", обяснява шефът на службата Дейвид Ричардсън пред CBS. "При подходящи условия една бутилка с вода спокойно може да предизвика такава температура, зависи само колко фокусирани са слънчевите лъчи". Пожарникарите препоръчват никога да не оставяте прозрачни бутилки с течност там, където може да ги огрява слънце.
 


0 от 500
  • #4
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Мда х 2 ( преди 4 години )
    силно-информирания, PET е съкращение от полиетилен-терефталат, за който от години се подозира, че при нагряване освобождава фталати, а също и антимон. Фталатите действат като ендокринни дисруптори, тоест влияят върху функциите на жлезите. През 2012 проучване, поръчано от Европейския съюз, показа, че количествата антимон са пренебрежимо малки, но не и тези на фталатите (естери на фталовата киселина). Това не значи, че водата от пластм. бутилка е смъртоносна, разбира се. Но не са и безобидни
  • #3
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    да бе, не спряха да се палят тия коли тц тц тц
  • #2
    2 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Мда, откакто има PET, проблеми няма, но слабо-информираните хора продължават да си въртят старата песен...
  • #1
    1 rate up comment 7 rate down comment
    kv ( преди 4 години )
    Никакви химикали не се освобождават при бутилките...