IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Илон Мъск печели 40 688 пъти повече от средния си служител

Пропастта между шефа и работниците при Tesla е най-голямата от всички щатски компании

Tesla е американската компания с най-шокираща разлика между възнагражденията на главния изпълнителен директор и обикновения служител, показа справка на Комисията по ценните книжа и борсите (SEC), цитирана от Bloomberg. За 2018 година шефът й Илон Мъск е получил 40 668 пъти повече от средностатистическия работник на Tesla, докато средното съотношение при големите американски компании е едва 254:1.

Илон Мъск

Илон Мъск е изпълнил две от 16-те цели, заложени в договора му с Tesla, и това му носи над 2 млрд. долара възнаграждение през 2018

От тази година SEC за пръв път задължава борсово търгуваните дружества да предоставят информация за възнагражденията на шефовете си, включително с бонуси и други компенсации.

За 2018 Мъск е получил общо 2.28 милиарда долара, най-вече под формата на акции.  Шефът на Tesla се разписва под едва 37 000 долара годишна заплата, като в последните години дори не е осребрявал чековете за нея. За сметка на това обаче той има фиксирана схема за бонуси при постигане на определени производствени и финансови цели. Досега компанията е изпълнила само 2 от тези 16 цели, но това е достатъчно за мултимилиардното възнаграждение. Другата причина за шокиращата пропаст между Мъск и обикновените служители е, че в заводите на Tesla няма синдикати, а работниците са доста по-ниско платени от останалите в автоиндустрията.

За сравнение милиардерът Уорън Бъфет например е получил едва 7 пъти повече от средния служител на своя фонд Berkshire Hathaway. Богатството на Бъфет идва от лично притежавани и търгувани ценни книжа, а заплатата и бонусите, които му изплаща компанията, са почти символични.

Уорън Бъфет

Уорън Бъфет е получил заплата и бонуси от Berkshire Hathaway, които са едва седем пъти над средното възнаграждение на служителите. Приходите на милиардера идват основно от личните му акции

Марк Зъкърбърг получава едва 1 долар заплата от Facebook, но е взел 8.85 милиона долара под формата на други отчисления - най-вече за охрана и частни самолети. Средното възнаграждение на служителите във Facebook е 240 000 долара годишно, така че съотношението при Зъкърбърг е едва 37:1.

Сред компаниите с най-голяма пропаст между шефовете и обикновените служители са Manpower (където Джоунъс Призинг е взел около 2500 пъти повече от средното за фирмата), Walt Disney (Боб Айгър, над 1500 пъти), Oracle (Сафра Катц, над 1300 пъти) и Starbucks (Кевин Джонсън, почти 1200 пъти). Никоя друга компания обаче не се доближава до съотношението при Tesla.


 

 

0 от 500